Antena Meniu Search
x

Trăiește așa cum îți dorești. 4 sfaturi pentru un apartament de vis

Cu toții ne dorim să găsim acasă un spațiu primitor, iar fiecare are măcar o idee vagă cu privire la aspectul locuinței ideale. Gusturile și stilurile diferă, iar subiectivitatea își pune amprenta asupra planului unui apartament. Apartamentele de vis din reviste au însă anumite aspecte în comun.

Cu toții ne dorim să găsim acasă un spațiu primitor, iar fiecare are măcar o idee vagă cu privire la aspectul locuinței ideale. Gusturile și stilurile diferă, iar subiectivitatea își pune amprenta asupra planului unui apartament. Apartamentele de vis din reviste au însă anumite aspecte în comun.

Dacă îți dorești un apartament superb, care arată ca lucrarea unui specialist în design interior, îți recomandăm să nu ignori următoarele sfaturi:

1. Atenția la proporții și echilibru e esențială

Poate un designer cu ani de experiență știe cum să încalce regulile într-un mod creativ sau original. Tu însă nu ar trebui să îți asumi acest risc, așa că ar fi bine să cunoști câteva principii de bază ale designului interior înainte să refaci o cameră sau chiar tot apartamentul.

Mobila și obiectele trebuie să fie proporționale atât cu camera, cât și între ele. Dacă ai câteva obiecte masive, cele micuțe și discrete vor fi trecute cu vederea sau, mai rău, vor încărca încăperea într-un mod neplăcut. Pentru a controla cât mai bine proporțiile și echilibrul camerei, te poți orienta către mobila la comanda. Aceasta îți va oferi suficientă flexibilitate astfel încât aspectul final al apartamentului să fie unul armonios.

În ceea ce privește echilibrul, poți alege unul simetric, asimetric sau radial. În funcție de decizia ta, poți aranja piesele de mobilier și obiectele decorative în cameră. Echilibrul simetric este unul destul de tradițional și presupune, în forma sa pură, ca jumătate din cameră să oglindească cealaltă jumătate. Echilibrul asimetric este unul dinamic și modern, dar necesită ceva mai multă pricepere, fiind realizat folosind obiecte diferite, dar care au atracția vizuală sau proporțiile similare. În cazul echilibrului radial, toate elemente designului sunt orientate către un punct central, conform Freshome.

2. Definește clar stilul încăperii

Înainte de a face orice modificare, trebuie să decizi care este stilul pe care ți-l dorești. Poți alege unul pentru tot apartamentul sau poți avea diferențe în funcție de camere. Dintre stilurile pe care le poți alege, se numără cel industrial, modern (de la jumătatea secolului XX), nautic, scandinav, boem, eclectic, rustic, chic și shabby chic, urban și clasic, conform froy.com. Important e să nu alegi pe parcurs stilul, ci chiar la început. În caz contrar, riști să nu îl poți respecta.

Se poate ajunge însă și la extrema opusă. Designerii avertizează că uneori se exagerează în implementarea unui stil. Spre exemplu, o cameră cu temă nautică nu ar trebui să fie plină de dungi albe cu albastru, noduri marinărești și simboluri nautice. Câteva accente, culori și simboluri sunt suficiente.

3. Asigură-te că iluminarea este plăcută

Dacă iluminarea e obositoare, tot efortul direcționat către mobilare și decorare va fi irosit. Dacă te bucuri de multă lumină naturală, acest aspect este pe jumătate rezolvat. În ceea ce privește iluminarea artificială, evită să te bazezi pe clasica lustră. Poate ai observat în fotografiile cu camere decorate de profesioniști că de obicei sunt mai multe surse de lumină. Oferi mai multă profunzime camerei și un efect vizual mai plăcut dacă răspândești sursele de lumină prin cameră. Combină mai multe tipuri de corpuri de iluminat și testează mai multe poziții, până o găsești pe cea ideală. Poți folosi lustre, lămpi cu led, veioze, candelabre, aplice sau spoturi.

4. Alege o schemă de culori

Ca apartamentul să fie de vis, culorile nu trebuie alese la întâmplare. Chiar dacă îți dorești un aspect mai tradițional, fără culori puternice, în lipsa unei scheme de culori, apartamentul tău poate arăta banal. Poți porni de la culori deja folosite în camere, dacă nu plănuiești să faci schimbări majore. O altă opțiune este să te inspiri din tendințele anuale în design interior. În 2018, se poartă combinații de culori precum: turcoaz cu marigold, roz prăfuit cu nuanțe de gri, roz intens cu verde mentă, albastru electric cu acvamarin, piersică cu negru și verde lime cu roz pal.

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Trăiește așa cum îți dorești. 4 sfaturi pentru un apartament de vis