Antena Meniu Search
x

Un nou gigant energetic anunță profituri uriașe. BP a obținut în 2022 peste 27 de miliarde de dolari, dublu față de 2021

Gigantul energetic BP (British Petroleum) a raportat profituri anuale record după ce prețurile la petrol și gaze au crescut anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina. Veniturile companiei s-au dublat, ajungând la 27,7 miliarde de dolari în 2022, comparativ cu cele 12,8 miliarde de dolari obținute în 2021. Profiturile excepționale realizate de companiile din domeniu au dus la intensificarea dezbaterilor legate de modul în care ar trebui acestea taxate pe viitor, notează BBC.

de Adrian Popovici

la 07.02.2023, 10:30

BP
Un nou gigant energetic anunță profituri uriașe. BP a obținut în 2022 peste 27 de miliarde de dolari, dublu față de 2021 - Profimedia

Alte companii energetice au înregistrat creșteri similare, Shell raportând câștiguri record de aproape 40 miliarde de dolari săptămâna trecută. Trebuie subliniat că prețurile la energie au început să crească gradual după sfârșitul restricțiilor provocate de COVID-19, dar au crescut brusc în martie anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, provocând îngrijorări cu privire la aprovizionare.

Bernard Looney, șeful BP, a declarat că compania pe care o conduce "ajută la furnizarea energiei de care lumea are nevoie" și investește în tranziția către energia verde.

Prețul țițeiului Brent a ajuns la aproape 128 de dolari pe baril în urma invaziei, dar de atunci a scăzut la aproximativ 80 de dolari. Prețurile la gaze au crescut la rândul lor, dar au scăzut de la maximele atinse în ultimele luni. Această situație a condus la creșterea profiturilor companiilor energetice, dar a alimentat și o creștere a facturilor la energie pentru gospodării și întreprinderi.

Guvernul britanic a făcut o serie de pași către taxarea profiturilor excepționale din sectorul energetic, stabilind o serie de impozite pentru a finanța schemele de ajutor a populației și firmelor afectate de scumpirea energiei. Taxa se aplică doar profiturilor obținute din extracția petrolului și a gazelor din Marea Britanie. Marja de taxare a fost inițial stabilită la 25%, dar acum a fost crescută la 35%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Un nou gigant energetic anunță profituri uriașe. BP a obținut în 2022 peste 27 de miliarde de dolari, dublu față de 2021