Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un produs preferat de români s-a majorat cu aproape 20% în acest an. Se aşteaptă, însă, să mai crească cu 10% în perioada următoare

Preţul cărnii de pui tot creşte. Şi la poarta fermelor, dar mai ales în magazine, unde anul acesta am avut majorări de aproape 20%. Cauzele sunt legate de secetă, dar şi de costurile tot mai mari de producţie. 

de Mădălina Chiţac

la 22.10.2024 , 19:53

La acest stand din Capitală se vând zilnic în jur de 500 de kilograme de carne de pui

"Ficăţelul de pui, care e 17 lei şi 10 bani. Pulpele dezosate şi fără piele sunt 24 de lei şi 80 de bani. Iar cele cu piele 21 de lei şi 59 de bani", spune Camelia, vânzătoare. 

Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut. 

Vezi și

"Cam 15%. Pentru că, fiind şi secetă, furajele pentru hrănirea lor sunt mai puţine faţă de anii trecuţi. Dacă nu s-au făcut grâul, porumbul şi a fost secetă", a declarat Marian Gherghe, producător de carne de pui. 

Pe acelaşi subiect

Mai scumpă cu 20% faţă de anul trecut

La poarta fermei, preţul cărnii de pasăre a crescut cu peste 7% în ultimul an. O sută de kilograme de carcasă de pui costă acum 225 de euro, faţă de 209 euro, cât era anul trecut. La raft, peste procentul de 7% se mai adaugă circa 13%. 

"Foarte mari. Toate, toate preţurile sunt foarte mari. Mă tot învârt pe aici să găsesc un pui de ţară. Măcar dacă dau un ban, să ştiu că-l dau bine". "S-au scumpit faţă de anul trecut. Se vede diferenţa la fiecare cumpărătură, se vede diferenţa la portofel". "Sigur că au crescut. Prea mult, chiar. 

Şi seceta...hrana lor costă foarte mult acum, nu este peste tot grâu, porumb", spun clienţii. 

"Carnea de pui se scumpeste pe zi ce trece în primul rând pentru că fermele au costuri de producţie tot mai mari. Pretul energiei electrice şi al gazelor sunt cele mai ridicat din regiune, costurile cu nutreţurile s-au dublat faţă de acum 2 ani, transportul este mult mai scump, iar forța de muncă a ajuns cu 30% mai scumpa fata de acum 3 ani", a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Iar preţurile vor continua să crească. Carnea de pui s-ar putea scumpi cu 10% şi în perioada următoare. Cu tot cu plafonarea adaosului comercial, care n-a fost făcută decât la anumite sortimente. 

"Seceta, războaiele, măsurile luate de Guvern privind anumite creşteri de taxe, creşteri de salarii, toate se vor regăsi în preţuri", a declarat Dragoş Frumosu, expert Industria Alimentară. 

Cu toate astea, consumul de carne de pui e în creştere. Asta pentru că puiul e, în continuare, mai ieftin decât porcul. 

Carnea de pui se află în topul preferinţelor românilor, iar acest lucru e confirmat de datele statistice. Dacă în 2022 consumul mediu pe cap de locuitor era de 27,5 kg, în 2023 a ajuns la 28,2 kg. 

"Avem un grad de autosuficienţă de peste 150%. Atât la carnea de pui, cât şi la ouă. Peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export. Este un pui de calitate", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. 

În 2023, România a produs 723 de mii de tone de carne de pui. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Ştiri economice » Un produs preferat de români s-a majorat cu aproape 20% în acest an. Se aşteaptă, însă, să mai crească cu 10% în perioada următoare