Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un român s-a ales cu 28.000 de lei pensie după recalculare. "A fost într-o corporaţie, funcţie de conducere"

A fost ultima zi în care deciziile de recalculare a pensiilor ar fi trebuit să ajungă la seniori.Mulţi dintre ei au format şi azi cozi la Casele de Pensii și au cerut explicații legate de sumele primite. Pe ultima sută de metri, Guvernul vine cu altă măsură menită să calmeze spiritele: creşte plafoanele de venit pentru acordarea cardurilor de alimente şi medicamentelor compensate. 

de Florentina Lazăr

la 30.08.2024 , 19:22

Peste 600 de pensionari au venit zilnic în ultima perioadă la Casele de Pensii din Capitală pentru a cere lămuriri cu privire la recalculare. Carmen Niţa a fost economist timp de 41 de ani. Pe decizia primită a observat o greşeală: au fost luaţi în calcul doar 25 de ani de muncă, iar venitul i-a scăzut cu peste 600 de lei.

"Mi-a dat toata viata peste cap, nu se poate, adica sunt anii mei de muncă. Mă duc la tribunal, clar, nu pot sa las lucrurile așa după o viață de muncă", a declarat Carmen Niţă, pensionară.

S-a ales cu 28.000 de lei pensie după recalculare

Vezi și

Alţi pensionari, alte nemulţumiri, chiar dacă veniturile le-au fost majorate.

Pe acelaşi subiect

Până acum, în Capitală, au fost înregistrate 277 de cereri de revizuire a deciziilor de recalculare. De luna viitoare, 390.000 de pensionari din Bucureşti vor avea parte de majorări. Cei mai norocoşi de până la 6.000 de lei.

"Am văzut câteva pensii cu creșterile acestea spectaculoase de la 24.000 la 30.000", a declarat Cristiana Dumitrescu, director executiv al CPMB.

Un bărbat din Capitală cu un stagiu de cotizare de 35 de ani şi o pensie de aproape 24 de mii de lei, primeşte în plus aproape 4.000 lei.

"A lucrat în sistem privat, a fost într-o corporație, o funcție de conducere, a fost retribuit și în valută străina în perioda 90 / 2000, 338 și un stagiu de cotizare mare fiindcă beneficiaza și de puncte de stabilitate", a mai spus Cristiana Dumitrescu, director executiv al CPMB.

Au rămas fără cardurile de alimente și medicamente

Recalcularea pensiilor ar fi lăsat însă mulţi seniori fără cardurile de alimente şi medicamentele compensate. Cei care au parte de majorări şi trec de plafon, nu mai primeau ajutoarele de la stat. Tocmai de aceea, Guvernul vine cu noi măsuri.

Plafonul de venit pana la care pensionarii vor primi medicamente compensate cu 90% crește de la 1.830 la 2.020 lei. Modificări sunt și la pragul pentru cardurile de alimente, care va ajunge la 2.210 lei. 2,4 milioane de români primesc aceste vouchere în valoare de 250 lei, o data la 2 luni. În schimb, ajutoarele de încălzire şi pentru energie se vor acorda în continuare chiar dacă pensionarii au parte de majorări de la 1 septembrie şi nu se vor mai încadra în plafon.

Proiectul ar putea fi adoptat săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri economice » Un român s-a ales cu 28.000 de lei pensie după recalculare. "A fost într-o corporaţie, funcţie de conducere"