Antena Meniu Search
x

Video Un român şi-a luat o jumătate de porc în rate în decembrie. Oamenii au ajuns să cumpere în tranșe și produse de 200 de lei

De la rate pentru casă, maşină şi mobilă, s-a ajuns ca astăzi românii să aplezeze la plata în rate pentru absolut orice. Tot mai multe produse şi servicii pe care în mod normal nu şi le permit sau de care nu au neapărat nevoie ajung să fie luate în rate. Magazinele au văzut acestă apetenţă a românilor pentru credite, aşa că oferă diferite forme de finanţare chiar şi pentru produse de 200 de lei. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 13.02.2023, 20:06

Vezi și

În 2022, românii şi-au făcut rate de la haine de brand până la jumătăţi de porc pentru sărbători, cursuri de hipnoză şi svicii de pompe funebre. Este un semn că puterea de cumpărare scade tot mai mult. E greu să rezişti tentaţiei.

"Cumperi acum, plăteşti mai târziu" a devenit un mod de viaţă pentru mulţi români care îşi iau orice în rate

Ionuţ Sabadac – vicepreşedinte creditor: "Cumpără acum, plăteşte mai târziu" sau "Buy now, pay later" a avut creşteri senzaţionale. Cifrele noastre în 2022 faţă de 2021 au fost în creştere de 100%. Suma noastră minimă pleacă de la circa 200 de lei. Un român şi-a luat în luna decembrie o jumătate de porc în rate

Român: Spre exemplu ceva de machiaj, un produs cosmetic.

Pe acelaşi subiect

Român: Pentru renovarea apartamentului, mobilier apartament.

Român: Cred că e o apucătură foarte românească. Prefer să iau bunul cu banul jos.

Pentru că procedura nu e deloc complicată, mulţi cad în ispită. Ratele pentru serviciile medicale, cum ar fi faţete dentare, implanturile mamare sau de păr au devenit o normalitate.

Ensar Duman – manager clinică medicală: Când le spuneam preţul, suma, oamenii spuneau că e mult, iar noi îi redirecţionam către bănci să îşi facă rate. Sunt unii care îşi iau rate 5 ani, alţii 10 ani.

Moda s-a extins şi la festivalurile de muzică

Pentru un eveniment din capitală, mai bine de 3000 de oameni au ales să-şi ia biletul de 80 de euro în rate. Pe lângă produsele pentru care se fac în mod uzual credite, precum electronice, electrocasnice, materiale de construcţii, bricolaj sau mobilă, au apăut şi multe categorii atipice. Cum ar fi: energia verde, industria medicală , asigurări, mai ales RCA, cursuri de tot felul şi sporturi extreme. Sunt şi alegeri ceva mai exotice pentru care românii şi-au făcut anul trecut rate, precum: servicii de pompe funebre, cursuri de hipnoză sau detectoare de metal.

Consultanţii financiari susţin că ar trebui să nu ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma.

Adrian Asoltanie – consultant financiar: Îţi dă o falsă senzaţie că îţi permiţi mai mult decât îţi permiţi de obicei. Se pot acumula mai multe rate simultan pe mai multe obiecte. Luate individual, ai zice că e puţin, nu-i mare lucru, 100 de lei colo, 200 de lei dincolo.

Potrivit BNR, creditele ar trebui evitate în această perioadă, mai ales cele ipotecare.

Alexandru Păunescu - director juridic BNR: Vorbim despre creditele ipotecare în principal. E de preferat să mai aştepte consumatorii o perioadă până când aceste costuri vor începe măcar să scadă. Se va previziona cu certitudine un trend descendent al acestor costuri.

În cazul celei mai mari platforme de e-commerce din România, aproape jumătate dintre clienţii care au incercat vreodată aceste servicii revin lunar pentru a le folosi. În topul celor mai comandate produse în rate sunt cele din categoria fashion si sport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Un român şi-a luat o jumătate de porc în rate în decembrie. Oamenii au ajuns să cumpere în tranșe și produse de 200 de lei