Antena Meniu Search
x

Unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume a majorat salariul minim cu 32 de cenţi

Hong Kong este unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume, cu o piaţă imobiliară aproape inaccesibilă şi cu spaţii de parcare care pot costa aproape un milion de dolari fiecare, scrie CNN. Guvernul a decis majorarea salariului minim cu 32 de cenţi, măsură care a generat un val de critici din partea activiştilor şi oamenilor din câmpul muncii.

de Redactia Observator

la 03.05.2023, 11:00

Unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume a majorat salariul minim cu 32 de cenţi
Unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume a majorat salariul minim cu 32 de cenţi - Shutterstock

"Este inacceptabil", a declarat Wong Shek-hung, director în cadrul Oxfam. "Nu poate acoperi nevoile de bază din Hong Kong".

Noul salariu minim este de 5,1 dolari pe oră, în creștere față de precedentul 4,78 dolari pe oră. Salariul minim, stabilit pentru prima dată în 2011, ar trebui să fie revizuit o dată la doi ani – dar a fost înghețat la nivelul din 2021 din cauza economiei afectate de Covid a orașului, autoritățile de la acea vreme susținând că o creștere salarială ar pune "o presiune suplimentară asupra întreprinderilor" și ar risca să reducă locurile de muncă cu salarii mici.

Prin comparație, în New York, salariul minim este de 15 dolari pe oră, iar in Los Angeles, de 16,78 dolari pe oră. Venitul minim din Tel Aviv variază între 8.27 dolari şi 8.45 dolari pe oră, în funcție de numărul total de ore lucrate. Singapore oferă salarii minime diferite în funcție de domeniu, aplicabile numai pentru cetățeni și rezidenți permanenți.

Oxfam a cerut guvernului să mărească salariul minim la cel puțin 5,78 dolari pe oră, numind noua creștere "aproape neglijabilă". Dar ministrul Muncii din Hong Kong, Chris Sun, a respins acest argument în ianuarie, susținând că „mulți oameni ar prefera să muncească decât să primească ajutor social”.

Pe acelaşi subiect

Reacţia ministrului Muncii din Hong Kong

"La urma urmei, oamenilor le place să meargă la muncă sau nu? De fapt, mersul la muncă nu este doar pentru a câștiga bani. Este important pentru starea fizică și psihică", a declarat Sun, potrivit postului public de televiziune RTHK. "Deci cele două nu pot fi comparate. Una este bunăstarea, cealaltă este munca".

Societatea organizațiilor comunitare din Hong Kong (SOCO) a propus, de asemenea, un salariu minim mai mare de 6,8 dolari pe oră și a susținut că orașul ar trebui să urmeze exemplul altor țări în stabilirea unui salariu minim cu o valoare între jumătate și două treimi din salariul mediu.

Salariul minim nu se aplică angajaţilor străini - o parte esențială a structurii economice și sociale a orașului, care provin din țări precum Filipine și Indonezia și sunt obligați prin lege să trăiască în gospodăriile angajatorilor lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume a majorat salariul minim cu 32 de cenţi