Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vești bune pentru fermierii români. UE acordă ajutoare și reglementează tranzitul cerealelor din Ucraina

Vești bune pentru fermierii români. Comisia Europeană a decis ca, pentru o lună, patru produse agricole ucrainene să nu mai poată fi importate în țările UE. Grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui vor putea tranzita, totuși, România în drumul lor spre Vestul Europei sau Africa. Fermierii spun că măsura e bună, dar vine cam târziu și s-ar putea dovedi insuficientă. 

de Redactia Observator

la 03.05.2023 , 22:02

Oficialii europeni au fost nevoiți să recunoască: o măsură gândită să ajute Ucraina risca să pună pe butuci agricultura a cinci state europene, inclusiv România. Doar în ultimul an, aproape 4 milioane de tone de cereale din Ucraina au intrat pe piaţa de la noi.  

Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Agricultură: Comisia Europeană va propune măsuri urgente de salvgardare pentru patru produse agricole - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui.Va exista un pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele membre.

Din cele 100 de milioane de euro pe care le dă Bruxelles-ul, statului român i-ar reveni aproape 30 de milioane de euro

Vezi și

Această tranşă se adaugă celei de 10 milioane alocată anterior.

Pe acelaşi subiect

Petre Daea, ministrul Agriculturii: 29 de milioane 730.000 de euro. Suntem tot timpul în contact cu fermierii români, cu nevoile lor.

Tiberiu Stan, reprezentant APPR: 30 de milioane de euro, pe care statul ar avea voie să le tripleze. Cu proprii bani să ajungă la 90 de milioane, dar încă nimic nu e sigur. E o sumă mică, față de daunele pe care fermierii le-au avut, însă atât am primit. 

Vasile Costan are, nu departe de granița cu Ucraina, 280 de hectare cultivate cu grâu, floarea soarelui, porumb și soia. Nu așteptă despăgubiri, cât soluții.

Vasile Costan, inginer: Dacă se continuă aşa, noi suntem pe chituci. Deci închidem prăvălia şi plecăm şi noi şi ne angajăm undeva. Măsurile de sprijin financiar nu sunt pentru ăştia mici cum sunt eu, 200-300 de hectare. Tot pentru cei cu cantităţi mari, cu silozuri mari.

Alina Creţu, preşedinte Asociaţie Producători de Porumb: Nu înseamnă nimic dacă nu se iau acele măsuri stricte pe care noi le-am cerut legate de tranzitul cerealelor prin România. Acea sigilare a transporturilor, acea urmărire foarte strictă a transporturilor de cereale. Cu urmărire GPS, cu însoţire de către funcţionarii vamali. 

Problema cerealelor din Ucraina. Măsura interzicerii importului nu poate rămâne temporară, spun agricultorii români

Mai ales că, la Bruxelles, a aprobat "în unanimitate" prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele ucrainene. 

Tiberiu Stan, reprezentant APPR: În momentul în care acest ordin expiră, va trebui să fim prezenți și să solicităm ca această perioadă de import să se prelungească, știu eu, până la anul sau nedeterminat, această interzicere, pentru că nu se justifică, în România, import de grâu, porumb, rapiță sau floarea soarelui. Suntem exportatori.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: La data respectivă Se analizează dacă se impune prelungirea termenului sau o altă decizie care va fi, evident, procesată în consens cu Comisia.  

Agricultorii cer ca blocarea temporară a importurilor din Ucraina și în cazul altor produse, precum uleiul de floarea soarelui, făina, mierea si zahărul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Vești bune pentru fermierii români. UE acordă ajutoare și reglementează tranzitul cerealelor din Ucraina