Antena Meniu Search
x

Veşti bune pentru românii care vor să se angajeze. Peste un sfert dintre companii plănuiesc să facă angajări în următoarele luni

Românii care sunt în căutarea unui loc de muncă sau vor să-și schimbe slujba, au parte de vești bune. În următoarele luni, mai mult de un sfert dintre companiile care au activitate la noi în țară au în plan să facă angajări, arată un studiu al unei firmei de recrutare de talie internațională, care a analizat intențiile de creștere a personalului a 627 de angajatori.

Românii care sunt în căutarea unui loc de muncă sau vor să-și schimbe slujba, au parte de vești bune. În următoarele luni, mai mult de un sfert dintre companiile care au activitate la noi în țară au în plan să facă angajări, arată un studiu al unei firmei de recrutare de talie internațională, care a analizat intențiile de creștere a personalului a 627 de angajatori.

Procentul exact al companiilor care vor să-și mărească echipele este de 26%, în vreme ce doar 7% dintre firmele de la noi din țară anticipează că vor reduce numărul angajaților. Autorii studiului au observat că de 23 de trimestre consecutive, angajatorii au intenții pozivite în ceea ce privește lărgirea echipelor.

Pe zone, cele mai multe angajări sunt prevăzute în București și Ilfov, Centru și Sud-Vest. De altfel, în Capitală și în Ilfov asistăm la cele mai optimiste scenarii din ultimii cinci ani. In ceea ce privește reducerea numărului de angajați, regiunea unde această perspectivă este cea mai mică este Sud-Vestul.

Extinderile companiilor reprezintă o veste bună atat pentru viitorii salariați, cât și pentru economie în general. În Capitală, dezvoltarea și extinderea le este facilitată și de investitorii din zona parcurilor de birouri. În București, în zonele Pipera și Militari, parcurile de birouri West Gate și Novo Park se vor extinde anul acesta, în condițiile în care gradul de ocupare se apropie de 100%.

Perspective pesimiste se regăsesc în zona Nord-Est, unde previziunea netă de angajare este de doar 4%. Este al doilea trimestru consecutiv în care companiile din această zonă sunt cei mai pesimiști în ceea ce privește extinderea afacerilor și creșterea numărului de salariați.

Care sunt sectoarele de activitate unde se așteaptă cele mai multe angajări

Studiul care a analizat perspectivele de creștere a numărului de angajați a cuprins zece sectoare de activitate. Dintre acestea, în nouă dintre ele se prevăd angajări până în iunie 2016. Sectorul care se plasează pe primul loc în ceea ce privește mărirea personalului este Industria prelucrătoare. 41% dintre angajatorii din acest domeniu au anunțat că intenționează să facă angajări în următoarele luni.

În cazul angajatorilor din comerț cu ridicata și amănuntul au anunțat o previziune de 18%. Un domeniu în care companiile au intenții de reducere a numărului de salariați în următoarele luni este energia electrică, apă, gaze.

Dacă luăm în considerare dimensiunile companiilor, cele mai optimiste sunt cele mari, cu peste 250 de angajați, care au o previziune netă de angajare de +22%. Micro-organizațiile și companiile mijlocii au anunțat o previziune de +4%.

România are unul dintre cele mai scăzute niveluri ale șomajului

Rata șomajului în țara noastră este de doar 6,5%, arată Eurostat. Acest procent ne plasează sub media europeană, care este de 8,9%. Am întrecut țări precum Spania, care are o rată a șomajului de 20,4%, Croația, cu 15%, Cipru și Portugalia, fiecare cu 12%. Cu un nivel atât de scăzut al șomajului, ne apropiem de Germania, cu 4,3% si Cehia, cu 4,5%.

Totuși, deși rata șomajului este printre cele mai mici din Europa, în ceea ce privește tinerii, cifrele nu sunt la fel de îmbucurătoare. 21,7% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 24 de ani nu au un loc de muncă, potrivit Institutului Național de Statistică.

Rata șomajului mai mare de un an se situează la 3%. 13,1% dintre tineri se află în șomaj de mai mult de un an. Populația activă a țării noastre este de 9,15 milioane de persoane, dintre care 8,53 erau angajate și 624.000 de persoane nu aveau un loc de muncă.

Așadar, deși la nivel general rata șomajului de la noi din țară este mai scăzută decât în Franța sau Olanda, România nu stă foarte bine la numărul tinerilor care lucrează. Nivelul tinerilor români fără un loc de muncă este mai mare decât media europeană. Totuși, noi stăm mai bine la acest capitol decât Spania, care are un nivel record de șomaj în rândul tinerilor, de 53%, decât Grecia, cu 52% și Croația, cu 45%.

Faptul că angajatorii români vor să-și mărească personalul nu poate fi decât o veste îmbucurătoare pentru tineri, dar și un motiv în plus pentru companii să se extindă, deoarece vor găsi cu ușurință forță de muncă.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Veşti bune pentru românii care vor să se angajeze. Peste un sfert dintre companii plănuiesc să facă angajări în următoarele luni