Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Impozitul pe venit pentru persoane fizice. Calcul, venituri impozabile, termen de plată şi alte informaţii utile pentru români

Una dintre marile probleme cu care se confruntă românul în fiecare an o reprezintă achitarea dărilor către stat şi, în primul rând, achitarea impozitului pe venit pentru persoane fizice.

de Redactia Observator

la 21.09.2023 , 18:48

Impozitul pe venit trebuie plătit, în mod normal, până la 25 mai Impozitul pe venit trebuie plătit, în mod normal, până la 25 mai - Shutterstock
  • Impozitul pe venit trebuie plătit, în mod normal, până la 25 mai.

Românul are de plătit, în fiecare an, numeroase taxe şi impozite către stat. Plătim impozit pe casă, pe teren, pe maşini şi multe alte taxe şi impozite. Unul dintre cele mai importante este impozitul pe venit plătit de către persoanele fizice.

Asta pentru că există inclusiv numeroase activităţi independente prin care o persoană fizică poate să obţină bani, iar ulterior ea trebuie să plătească un impozit pe venit pentru banii respectivi.

Venituri impozabile şi venituri neimpozabile

Articolul continuă după reclamă

Conform legislaţiei în vigoare, există numeroase categorii de venituri impozabile şi de venituri neimpozabile. La venituri impozabile putem trece, de obicei, dividende, dobânzi, redevenţe, comisioane, venituri din activităţi sportive şi de divertisment, venituri din profesii independente, etc.

Pe acelaşi subiect

La categoria venituri neimpozabile putem trece, conform lege5.ro, venituri precum "cele obţinute din România de persoane fizice rezidente într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri în calitate de artişti sau sportivi" sau venituri precum cele "ale unei persoane fizice nerezidente, obţinute dintr-o activitate dependentă desfăşurată în România".

Scutire la impozit pe venit

În anumite circumstanţe ar putea beneficia de scutire la impozit pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat ori persoane care lucrează în anumite domenii precum IT sau construcţii.

De asemenea, de o scutire la impozit pe venit ar putea beneficia şi IT-ştii care activează în domeniul public, dar şi salariaţii delegaţi ori cei care desfăşoară activitatea de creare de programe pentru calculator.

Termen de plată impozit pe venit

În general, plata unor astfel de obligaţii se poate realiza în două etape. Vorbim despre un termen de plată a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate şi un termen de plată a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor estimate.

De fapt, ziua este aceeaşi, 25 mai, doar că diferă doar anul. Conform contapp.ro, "termenul de plată a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate în 2022 este 25 mai 2023, iar termenul de plată a obligațiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru 2023 este 25 mai 2024".

Declaraţia 212 privind impozitul pe venit

Declaraţia unică 212 se utilizează pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate, dar şi pentru calcularea impozitului estimat. Declaraţia se depune la ANAF în mod online sau fizic.

În principiu, termenul general de depunere a Declaraţiei Unice la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) este 25 mai. 

Unde se plăteşte impozitul pe venit 

Există numeroase soluţii pentru a plăti impozitul pe venit. În funcţie de situaţie, se poate plăti la ghişeele administraţiilor financiare sau la casieriile direcţiilor de impozite şi taxe locale. De asemenea, în anumite situaţii există inclusiv posibilitatea de a plăti impozitul online, prin internet banking sau prin intermediul ghiseul.ro.

Mai mult, anumite instituţii ale statului acceptă posibilitatea ca impozitul să fie plătit prin intermediul oficiilor poştale, a oficiilor CEC sau a oficiilor altor bănci comerciale. Specialiştii recomandă să întrebaţi, în prealabil, reprezentanţii administraţiilor financiare sau a direcţiilor de impozite şi taxe locale în legătură cu soluţiile avute la dispoziţie pentru a achita impozitul pe venit. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că România se îndreaptă spre o direcţie bună?
Observator » Ştiri economice » Impozitul pe venit pentru persoane fizice. Calcul, venituri impozabile, termen de plată şi alte informaţii utile pentru români