Antena Meniu Search
x

Video Vremea schimbă culturile, dar şi preţurile de la raft. Soluţia găsită de agricultori: cu ce înlocuiesc porumbul pentru "a merge la sigur"

Vremea schimbă culturile. Seceta de anul trecut, urmată de o toamnă cu puţine precipitaţii şi o iarnă fără zăpadă îi obligă pe agricultori să înlocuiască porumbul cu floarea soarelui, o plantă care rezistă mai mult fără apă. Schimbările provoacă însă efecte în lanţ: preţuri mai mari în magazine.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 20.01.2023, 20:13

Vezi și

Suntem în ianuarie, dar câmpurile sunt verzi ca primăvara. Nimic mai rău, spun agricultorii. Tocmai din această cauză, agricultorii se gândesc să schimbe culturile. Cristi Boghiu este inginer la o ferma din Prisăcani, județul Iaşi, iar pe cele 300 de hectare anul acesta va semăna aproape integral floarea soarelui. "Încercăm să renunţăm la porumb, nu pe suprafaţă totală, ci să reducem suprafaţa, să putem semăna mai multă floare decât porumb. Anul trecut, în zona noastră, floarea a fost mai rezistentă decât porumbul. Practic, încercăm să punem o cultură mai sigură", a declarat Cristi Boghiu, inginer agricol.

Seceta din această iarnă vine după o vară cu deficit major de apă

Seceta din această iarnă vine după o vară cu deficit major de apă. "Avem undeva la 7% apa în sol, la o adâncime de  până la 1 metru, în zona Dobrogea, faţă de cât ar trebui. Faţă de totalul necesar, doar 7%. Din toată Europa vedem România, partea de est a României, Dobrobea, şi doar în Spania, în estul Spaniei asemenea concentraţie de apă deficit de apă din sol. Asta va afecta foarte mult agricultura, pe fondul unor schimbări climatice majore", a declarat Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică UAIC Iaşi.

Deşi agricultorii se plâng că nu pot face nici măcar însămânţarea din cauza vremii capricioase, la la Bucureşti situaţia s evede altfel. "La această dată, culturile arată bine. Ploile care au acoperit aproape întreaga ţară au adus apa necesară în sol pentru a vegeta culturile însămânţate în toamna anului trecut. Perspective sunt, din acest punct de vedere. Vom vedea ce se întâmplă în continuare", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii. Schimbarea culturilor declanșează probleme în lanț, mai ales pentru sectorul zootehnic pentru că porumbul este principala sursă de hrană a animalelor. În plus, toate se vor deconta la raft.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Vremea schimbă culturile, dar şi preţurile de la raft. Soluţia găsită de agricultori: cu ce înlocuiesc porumbul pentru "a merge la sigur"