Antena Meniu Search
x

Video Zeci de mii de firme ar putea pune lacătul pe uşă după noua propunere a Guvernului. Medeea a investit 80.000 de euro într-o cafenea pe care o poate închide după 5 ani

Zeci de mii de mici afaceri din România ar putea pune lacătul pe uşă! Ca să acopere gaura neagră din buget, Guvernul vrea să crească de cel puţin 3 ori impozitul plătit de microîntreprinderi. Măsura va duce la disponibilizări masive, spun antreprenorii.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 02.08.2023, 20:19

Vezi și

Medeea a deschis în urmă cu 5 ani o cafenea în centrul Capitalei. A investit 80.000 de euro, bani europeni, iar acum are sute de clienţi fideli. "Credem ca avem acest talent nativ de a tine oamenii aproape si de a fi gazde si am decis sa facem din chestia asta o cariera", a declarat Medeea Petrovan, antreprenor. Împreună cu cei 4 angajaţi a trecut cu bine de perioada pandemiei. Acum, însă, o pune în dificultate chiar statul român. Plăteşte lunar un impozit de 7.000 de leit, sumă care s-ar putea tripla în perioada următoare. În plus, şi TVA-ul în industria horeca ar urma să crească de la 9 la 19%.

Aproape 400.000 de afaceri mici sunt în această situaţie

"Cand am crezut ca ne-am linistit vine acest val de suprataxari care clar va ingenunchea sectorul si la final probabil cand vom trage linie nu vom mai vedea o clasa de mijloc", a declarat Medeea Petrovan, antreprenor. Aproape 400.000 de afaceri mici sunt în această situaţie. Dacă o microîntreprindere are o cifră de afaceri de 100.000 de euro, antreprenorul plătește acum 1 % impozit, adică 1.000 euro. După noile modificări, dacă nu are profit plătește 3.000 de euro, iar dacă are o marja de profit de 30% atunci dările la stat sunt de 4.800 euro.

Toate PFA-urile ar urma să achite contribuţia la sănătate de 10%. Şi companiile mari sunt vizate de noul plan pregătit de ministrul de finanţe. Profiturile acestora transferate în străinătate ar putea fi impozitate cu 15%. La asta s-ar putea adăuga şi o altă taxare. "Se introduce un impozit minim pe venit de 0,48% din venituri. Cand vii cu un astfel de impozit practic faci urmatoarea declaratie: nu mai vreau investitii noi in Romania", a declarat Gabriel Biriş, expert fiscal.

O altă măsură controversată este legată de limitarea sponsorizărilor date de companii către asociaţii, fundaţii şi ONG-uri. Măsura ar putea fi scoasă din proiectul de ordonanţă de urgenţă, după ce surse Observator spun că premierul se opune. "Deciziile in ceea ce priveste veniturile nu sunt definitivate sunt la nivelul coalitiei", a declarat Marcel Boloş, ministrul de Finanţe. "Cred ca mediul economic in aceasta perioada doar asteapta a cu infrigurare chiar sa vada ce anume va decide intr-un final acest guvern", a declarat Olimpia Doru, membru al Biroului Permanent CNIPMMR. Reformele fiscale pregătite de executiv au prăbușit şi Bursa din București. Companiile listate la bursă au suferit pierderi, după ce în piaţă au fost informaţii cu privire la creşterea impozitării de la 1 la 3% pentru câştigurile bursiere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Zeci de mii de firme ar putea pune lacătul pe uşă după noua propunere a Guvernului. Medeea a investit 80.000 de euro într-o cafenea pe care o poate închide după 5 ani