Antena Meniu Search
x

Video Economia României, la extreme. Zeci de mii de locuri de muncă disponibile în IT, retail sau call center

Economia României are două viteze, la extreme. Şi cel mai dur resimt acest lucru angajaţii. În vreme ce multe domenii merg cu frâna trasă ameninţate de faliment, sectoarele care au prosperat în criză se extind. Sunt zeci de mii de locuri de muncă disponibile în IT, retail, industrie alimentară sau call center.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 12.04.2021, 17:04

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Şocul produs pe piaţa muncii a dus la creşterea concurenţei pentru un job nou. O singură platformă înregistrează lunar peste 1 milion de aplicări. După un an plin de incertitudini, candidaţii se orientează către companii stabile, flexibile, dar care să le ofere și posibilitatea de creștere în carieră. Pachetul salarial este și el important, dar nu mai este în prim plan.

Costel Gâlcă, avocat specializat piaţa muncii: În măsura în care ai rate la bancă și ai și o familie de întreținut, este fundamental să ai un loc de muncă. Sunt foarte mulți salariați pentru care siguranța locului de muncă este mai presus și de nivelul salarial

Tânără: Este foarte important să te gândești în ce direcție ar putea s-o ia domeniul în care să te angajezi

70.000 de noi locuri de muncă au fost scoase la bătaie doar pe o singură platformă de recrutare, în primele trei luni ale anului. Majoritatea, în domeniile câştigătoare în criză: IT, retail, call center, curierat.

Adrian Dragomir, manager companie IT: Noi am crescut anul trecut sau de când a început pandemia cu 25 de colegi noi. Am dublat numărul de colegi în această perioadă.

Majoritatea patronilor angajează numai oameni cu experienţă. Nu-şi mai permit să investească şi în cursuri de calificare, astfel că tinerii îşi fac mai greu loc pe piaţa muncii.

Tânăr: Locurile de muncă sunt foarte greu de găsit, majoritatea cer experiență, iar eu sunt un student în anul doi, mai am până să ajung să mă specializez

Tânără: Nimeni nu te angajează dacă nu prea ai experiență, mai ales dacă ești foarte tânăr

Sectorul Horeca, ocolit de tinerii care îşi caută de muncă

Greu este şi pentru cei care lucrează în Horeca, sector îngenunchiat în ultimul an. Patronii nu doar că nu fac angajări, mulţi anunţă angajaţii să îşi caute de muncă în altă parte.

Tânăr: Am tovarăși, colegi de școală, liceu, care lucrează în Horeca și sunt la pământ. Unii sunt acasă de anul trecut

În februarie număram aproape 500 de mii de şomeri, cu 126 de mii mai mulţi decât în perioada similară din 2020. Rată șomajului a urcat la 5,7%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Economia României, la extreme. Zeci de mii de locuri de muncă disponibile în IT, retail sau call center