Zmeura de toamnă, o sursă dulce de profit
Sezonul zmeurei şi al căpşunilor se termină, mai nou, în decembrie. Mai mulţi producători din vestul ţării au aclimatizat soiuri aduse din străinătate care rezistă la temperaturi joase şi care fac fructe până târziu în an.
Sezonul zmeurei şi al căpşunilor se termină, mai nou, în decembrie. Mai mulţi producători din vestul ţării au aclimatizat soiuri aduse din străinătate care rezistă la temperaturi joase şi care fac fructe până târziu în an. Este o afacere profitabilă, pentru că, în plină toamnă, fructele se vând şi cu 50 la sută mai scump faţă de lunile de vară.
Zmeura proaspătă este o raritate în pieţe, la sfârşit de septembrie. Clienţii nu se pot abţine să nu guste din fructele care în mod normal apar la începutul verii.
Fructele rare vin cu un preţ pe măsură. O caserolă de jumătate de kilogram costă 18 lei, faţă de 10 lei, cât costa la începutul verii.
Zmeurii care rodesc până toamna cresc pe plantaţiile din localitatea bihoreană Uileacul de Criș. De un an şi jumătate, pe lângă soiurile româneşti, familia Buzle a început să cultive şi seminţe poloneze: Polka şi Polana.
Producţia poate ajunge şi la o tonă pe hectar. Crescătorii vând direct în pieţe sau în cofetării. O parte din zmeură este transformată în băutură.
Dacă vara, fructele costă şase lei kilogramul, în extrasezon preţul ajunge şi la 20 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰