Video Admitere facultate 2023. Cât costă înscrierea la cele mai căutate specializări. Candidat: "Se adună repede, se duc banii"
Admitere facultate 2023. Cine vrea la facultate, trebuie să pregătească mai mulţi bani anul acesta. Taxele au crescut cu peste 20 de procente în toată ţara. Şi pentru studii, şi pentru cazare. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană după numărul absolvenţilor de studii superioare.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Am pregătit dosarul şi am făcut şi o listă cu facultăţile la care aş aplica dacă aş fi din nou studentă. Să vedem cât costă înscrierea în Bucureşti acum. Prima oprire e Universitatea din Bucureşti. Cea mai mare taxă o are Facultatea de Drept. Costă 480 de lei înscrierea. La Facultatea de Jurnalism, un candidat plăteşte pentru o singură specializare 250 de lei, iar la Ştiinţe Politice un dosar costă 150 de lei.
Se poate şi mai mult. La Arhitectură candidaţii plătesc 550 de lei. La Medicină, 400.
Candidat: Sunt mari, 150 aici, 150 acolo. Se adună repede, am câţiva colegi care aplică la 5 facultăţi odată, s-au dus banii lor.
Candidat: Nu am luat din banii mei, nu am putut să simt eu această taxă, dar comparativ cu altceva, e una destul de mare. Vedem şi în altă parte.
- Povestea Dianei, olimpica la biologie admisă la Facultatea de Medicină care vinde roşii în piaţă: "Nu sunt o...
- Salariile promise tinerilor care au renunţat la BAC pentru a pleca în Vest. Susţin că iau într-o lună cât...
- Admitere facultate 2023. Specializările tot mai căutate de viitorii studenţi. Cât costă înscrierea la...
Trei sau patru opţiuni îl obligă pe un student să plătească peste 1.000 de lei
Dacă adunăm trei, patru opţiuni pentru un viitor student, îl va costa peste 1.000 de lei doar înscrierea. Şi la Iaşi noul an universitar vine cu schimbări. La prima Universitate din țară, "Alexandru Ioan Cuza", trei facultăți au mărit taxa.
Clara Mihociu, reporter Observator: La Automatică şi Arhitectură, taxa de înscriere este de 350 de lei. Asta pentru că la aceste două facultati se dă şi examen la admitere.
Studiile de licență pentru cei care nu prind un loc la buget cresc de la 3.000 la 3.500 de lei pentru Biologie. Iar la Litere, de la 3.500 la 4.000 de lei. Medicina costă cel mai mult.
Viorel Scripcariu, rector UMF Iaşi: Am mărit taxa de școlarizare la 10.000 de lei. Este justificată căci și costurile de întreţinere au crescut mult.
Costuri mai mici la cazare în Bucureşti, deşi concurenţa este acerbă
Şi cazarea pentru studenţii medicinişti va fi mai scumpă, la Iaşi, cu 50%, de exemplu. La Bucureşti, la Politehnică şi ASE, costurile sunt mai mici, deşi concurenţa este acerbă - şapte, opt candidanţi pe un loc.
Mihnea Costoiu, rector Politehnica Bucureşti: Nu ştim deocamdată care va fi subvenţia acordată din toamnă. Am încercat să nu majoram semnificativ, majorările au fost modice, 10 lei, 15 lei.
Numărul studenţilor din România este în scădere oricum. Ultimul an universitar a înregistrat o tendinţă negativă, după doi ani de creştere în pandemie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰