Video Admitere Medicină 2022, după noul sistem. Reguli anunţate de universităţi: se va intra la facultate mai greu
Se schimbă regulile de intrare la facultate! După doi ani de şcoală online, universităţile nu mai au încredere în notele din liceu, aşa că le cer tinerilor o admitere exclusiv pe bază de examen. La Universitatea de Medicina din Iaşi, de exemplu, va fi prima dată când în toamnă nu vor mai conta notele de la Bacalaureat.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Tânăra din imagini este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și recunoaște că media de la Bacalaureat a ajutat-o să fie admisă cu o notă mai mare la facultatea dorită. "M-a ajutat destul de mult, căci la BAC am luat note mai mari decât în admitere", povesteşte ea. Acest lucru nu va mai fi posibil şi pentru bobocii de anul acesta. Admiterea se schimbă din această toamnă. "Mulţi intrau și ocupau locul și renunțau pe parcurs și alții chiar își doreau să intre, deci presupun că de asta sunt mai stricți", este de părere tânăra.
Noi reguli la Admitere Medicină 2022
Din acest an, departajarea candidaților care doresc sa fie studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași se va face doar pe baza notelor pe care le vor obține la examenul de admitere. Până acum exista și o pondere de 10% a mediei de la Bacalaureat, însă acum a fost eliminată.
Limită de facultăţi la care viitorii studenţi pot candida
- Admitere facultate 2022. Reguli noi anunţate de universităţi de top din România
- "Fenomenul Brăila" sau cum reuşesc elevii din acest judeţ să ia BAC-ul fără emoţii. Cum e păcălit sistemul...
- Studenţi chemaţi la facultate, pentru sesiunea de iarnă. Condiţii de intrare la examen şi excepţii de la regulă
Şi Universitatea Tehnică schimbă regulile. Anul acesta, un candidat poate să se înscrie doar la trei facultăţi. Cu un singur dosar şi o singură taxă plătită. "Suntem convinși că astfel vom mai diminua din nehotărârea candidaților care de multe ori puneau toate opțiunile posibile pentru că era posibil sa le pună", spune Dan Cașcaval, rector UTI Iași.
Mai puţine locuri la facultatea la distanţă
Și cei care se gândeau să urmeze cursurile de la distanță vor avea şanse mai puţine la înscriere. La Universitatea de Științe ale Vieții, numărul locurilor cu taxă, fără frecvență, este din ce în ce mai mic, iar taxa tot mai mare. "Ne-am dorit cât mai mulți la buget, studenți care să fie activi și prezenți aici fiindcă universitatea noastră are în portofoliu în special programe de licență și master care implică multe noțiuni și abilități practice. În acest an avem 260 de locuri la taxă și la master 120 de locuri, undeva la 20-25% mai puține locuri la taxă", arată Costel Samuil, prorector.
Până acum, mulţi dintre cei declaraţi admişi pe bază de dosar renunțau la loc în ultima clipă, pentru că mai aveau o variantă de rezervă. "Poate ar trebui luate măsuri privind criteriile în funcție de experiențele avute ca studentul să aleagă asumat și examenul de admitere să fie o treaptă de acces către un nivel superior de educație. Atunci când aplici la cinci facultăți și alegi una și nici de aceea nu ești foarte sigur, atunci e altă problemă și e o chestiune pe care trebuie să o reglezi în primul rând cu tine", consideră Bogdan Neculau, coordonator Centru Învățare UAIC.
Facultatea nu este pentru toată lumea, spun specialiştii. Studiile arată că nici jumătate dintre absolvenţii de studii superioare din România nu se angajează mai departe în domeniul pentru care s-au pregătit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰