Antena Meniu Search
x

“Am picat bacul. Ce e de făcut?” Sfaturi pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul din prima încercare

Cei care au picat examenul de Bac 2023 din sesiunea de vară mai au o doua şansă în toamnă. Sunt şi alte opţiuni, precum şcolile postliceale, voluntariatul sau înscrierea la o agenţie pentru ocuparea forţei de muncă.

de Redactia Observator

la 03.07.2023, 13:56

Sfaturi pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul din prima încercare
Sfaturi pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul din prima încercare - Hepta

Elevii care nu au obținut o notă de trecere la Bacalaureat trebuie să știe că există soluții și că, până vor încerca să dea, din nou, examenul au mai multe variante și se pot orienta pe piața muncii.

Câţi tineri din România au picat examenul de bac în prima sesiune din 2023

Notele de la examenul de Bacalaureat au fost afişate în urmă cu scurt timp. Sunt rezultate un pic mai slabe decât anul trecut, chiar dacă rata de promovare s-a menţinut la peste 70% pentru al doilea an consecutiv.

 În Ilfov există cea mai mică rată de promovare, acolo doar puțin peste 50% dintre absolvenții de clasa a XII-a au reușit să treacă Bacul. Și dacă vorbim despre harta județelor cu cele mai slabe rezultate, acolo vedem și Teleorman, Călărași, Giurgiu, dar și Harghita.

Pe acelaşi subiect

Rezultatele la BAC 2023, publicate pe edu.ro

Rezultatele la BAC 2023 au fost publicate la ora 11.00. Elevii trebuie să introducă codul de candidat pe bacalaureat.edu.ro pentru a afla ce note au luat. Elevii nemulţumiţi de notele la Bacalaureat 2023 pot depune contestaţie la centrele de examen sau prin mijloace electronice între orele 12:00 - 18:00.

Au promovat 91.246 de candidați (87.226 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.020 din promoțiile anterioare) din totalul celor 125.352 de candidați prezenți, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 72,8% (73,3% - 2022 și 67,8% - 2021).

Ce opţiuni ai dacă ai picat bacul

 Tinerii care nu au picat examenul de bacalaureat se pot angaja in domenii precum vânzări, logistică sau productie, sau mai au varianta unor cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare.

Locurile de muncă cele mai căutate de tinerii care au picat bacul

Un mare avantaj este că, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM) acordă o serie de servicii şi stimulente atât absolvenţilor cât şi societăţilor care încadrează persoane proaspăt ieşite de pe băncile şcolii. Chiar dacă acestea nu au Bacalaureat, motiv pentru care sunt anumite meserii în care pot excela și, până la următoarea sesiunea a Bac-ului, cea din 2023, pot face bani frumoși.

O altă variantă pentru absolvenții care nu au luat BAC-ul este să se înregistreze în termen de 60 de zile de la terminarea liceului la o agenție județeană pentru ocuparea forței de muncă. Aici, persoanele înscrise pot solicita gratuit anumite servicii, printre care informare și consiliere profesională, formare profesională, consultanță și asistentă pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri. Iar printre aceste cursuri sunt și cele dedicate meseriilor necesare în saloanele de înfrumusețare.

Tinerii care au picat la Bac pot opta pentru joburi ca portar, vânzător sau agent de asigurare. În plus, cei care nu vor să lucreze, pot opta pentru ajutorul de șomaj pe care, timp de șase luni, îl vor primi, cu condișia să nu refuze job-uri pe care Agenția pentru Ocuparea Forțelor de Muncă i le pune la dispoziție, job-uri în care, evident, nu au nevoie de Bacalaureat. Normal, ideal ar fi să învețe, dacă tot au picat la Bacalaureat, pentru următoarea sesiune, cea din 2023.

Contestaţii la BAC 2023

Specialiştii susţin că elevii care sunt nemulţumiţi de rezultatele obţinute la Bac 2023 pot depune contestaţii la centrul unde au susţinut examenul. Dacă aţi susţinut examenul la liceul sau colegiul de care aparţineţi, atunci tot acolo puteţi depune şi contestaţia.

Conform portalinvatamant.ro, "candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună sau să transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere".

Model de cerere de contestaţie BAC 2023

Specialiştii susţin că elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute la Bac 2023 au de completat o cerere în care trebuie să specifice proba la care solicită reevaluarea notei, când a avut loc sesiunea, în vară sau în toamnă, data exactă la care s-a desfăşurat proba, disciplina şi tipul de subiect.

Vă reamintim că, dacă în urma reevaluării lucrării apare o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, există posibilitatea ca lucrarea să ajungă la o a treia comisie, înainte de a fi stabilită nota finală.

Unde se pot vedea rezultatele contestaţiilor BAC 2023

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2023, cele de după rezolvarea contestaţiilor, ar urma să fie afişate la centrul unde s-a susţinut şi examenul propriu-zis. Există posibilitatea ca rezultatele să fie afişate şi online. În principiu, rezultatele de după contestaţii ar urma să fie afişate vineri, 7 iulie 2023.

În baza acestor rezultate, elevii ştiu ce paşi au de urmat în viaţă, respectiv dacă au şanse sau nu să ajungă la facultatea şi specialitatea dorite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » “Am picat bacul. Ce e de făcut?” Sfaturi pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul din prima încercare