Antena Meniu Search
x

Video AUR vrea "oră de tradiţii" în programa școlară. Elevii, puși să învețe proverbe românești, arta țesutului și cum se cresc oile

Propunere de AUR: oră de tradiţii, obligatorie în şcoli. De teamă să nu ne invadeze cultura Uniunii Europene, partidul condus de George Simion vrea să schimbe Legea Educaţiei. Elevii ar urma să înveţe la şcoală reţete din bucătăria tradiţională, cum se ţese şi cum se fac broderii. Şi nu doar atât. La finalul liceului vor spune pe nerăsuflate ghicitori, cântece şi proverbe româneşti. 

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 20:21

Vezi și

Parlamentarii AUR vor ca toţi elevii de la clasa întâi până la clasa a XII-a, indiferent de profil, uman, real, militar sau sanitar, să aibă o nouă materie obligatorie în programă: Cultură şi Tradiţii Româneşti. Concret, ar putea învăţa de la cum se cresc oile, la tehnici de olărit, reţete de sarmale. De asesemena, vor trebui să ştie doine, basme şi proverbe româneşti.

Dan Tănasă, deputat AUR: Tot ce este al nostru specific, tot ce ne defineşte pe noi ca neam trebuie să fie apărat. Există poezii, există cântece, există cultură da cultura meşteşugului. Specificul poporului român trebuie fără doar şi poate, valorile, tradiţiile trebuie protejate pt că fac parte din marea familie a popoarelor europene.

Antropologii, în schimb, cred că nu e aşa uşor de stabilit ce înseamnă tradiţii.

Liviu Chelcea, antropolog: Sunt foarte multe manifestări locale pe care dintre ele le alegem. Există diversitate etnică în România, le includem sau nu le includem? Dacă ne gândim la cei 4-5 milioane de români care triesc în afara Romaniei şi vb în mod curent o altă limbă sunt tradiţie sau nu. Am cunoscuţi care au copii în şcoala generală şi îmi spun că au probleme în a înţelege vocabularul din manualele de limba română pentru că sunt arhaice.

Pe acelaşi subiect

Parlamentarii nu au stabilit deocamdată dacă elevii vor fi notaţi pentru olărit

Parlamentarii nu au stabilit deocamdată dacă elevii vor fi notaţi pentru performanţele în olărit sau pentru zicătorile pe care le ştiu.

Ştefan Pălărie, senator USR: Probabil că o să-i punem pe iniţiatori să facă o scurtă simulare în comisia parlamentară ca să vedem despre ce vorbim.

Liviu Chelcea, antropolog: Îmi aduc aminte de un lingvist foarte bun pe care l-a avut România, Mihai Pop care în jurul anilor 2000 când a scris despre folclor TAIE spunea că dacă ar fi să analizeze folclorul s-ar duce în discoteci şi cluburi pentru că acolo e folclorul viu, aşa cum e trăit de oameni.

Parlamentarii AUR nu sunt la prima iniţiativă legislativă cu iz nostalgic. În urmă cu câteva luni au propus reintroducerea uniformei obligatorii în şcoli.

Ştefan Pălărie, senator USR: Avem un risc să cădem în penibil cu calitatea iniţiativelor legislative. Eu mă întreb cu sinceritate dacă iniţiatorii i-au consultat pe elevi.

Dan Tănasă, deputat AUR: Această oră este până la urma urmei o bucurie. Nu cred că este o necesitate.

Proiectul a fost inițiat de 35 de deputați și senatori AUR şi va intra în scurt imp în comisiile de învăţământ şi cultură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » AUR vrea "oră de tradiţii" în programa școlară. Elevii, puși să învețe proverbe românești, arta țesutului și cum se cresc oile