Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reacţia unei eleve după ce a văzut ce i-a căzut la prima probă orală a Bacalaureatului

Prima probă de Bacalaureat a scos la iveală o realitate cruntă. O întreagă generaţie s-a pierdut pe drum, din clasa I până la examenul maturităţii. În plus, aproape 30 la sută dintre tinerii de clasa a douăsprezecea au decis să nu se înscrie la Bacalaureat. În mod suprinzător, cei care au dat proba orală la română au fost mulţumiţi de subiectele ancorate în realitatea lor. 

de Mădălina Iacob

la 17.06.2024 , 20:17

Faţă în faţă cu profesorii evaluatori, tinerii de clasa a douăsprezecea au trecut rapid peste emoţii. Multora le-a venit inima la loc atunci când au văzut subiectele. 

"Să îmi exprim opinia despre relaţia dintre orginalitate şi succes în artă. Am spus că legătura este foarte strânsă un exemplu ok pe care l-am dat a fost artistul Smiley, pe care îl ştie toată lumea, a făcut melodia aia cu vals, a făcut-o şi Feli, şi a iesit un duet frumos şi a făcut mai multe vizualizări decât piesa originală", spune un tânăr

Reacţia unei eleve după ce a văzut ce i-a căzut la prima probă orală a Bacalaureatului

Vezi și

Pentru prima oară, elevii au simţit că la Bac se vorbeşte pe limba lor. Această elevă a primit un text despre romgleză. 

Pe acelaşi subiect

"Fără să vrem preluăm cuvinte şi expresii de la ei şi le introducem în vocabularul nostru şi le folosim nu doar în contexte prieteneşti. Poate că e un lucru rău când ne referim la persoanele mai mari decât noi pentru că nu întotdeauna ne înţeleg", spune o elevă

"Este important să dăm Bacul dar nu mi se pare că materia abordată acum mai este relevantă acum pentru noi în vremurile noastre, se dau aceleaşi romane pe care le-au avut părinţii noştri", spune Maria. 

Generaţia pierdută

Anul acesta, aproape 30 la sută dintre elevii de clasa a dousprezecea au dat cu skip la Bac. Statisticile sunt dramatice.

Această generaţie este ultima care a început şcoala cu clasa I, şi nu cu clasa pregătitoare sau zero. Au pornit la drum peste 200.000 de copii, iar în clasa opta au ajuns doar 180.000. Dintre ei, la simularea din clasa a douăsprezecea din luna martie, au mai fost în bănci 146.000 de elevi. 27.000 s-au pierdut pe drum între timp, astfel că la BAC sunt azi 119.000 de candidaţi inscrişi. 

În ultimii ani, în ciuda reformelor şi promisiunilor, absenteismul se menţine constant. 

"Nu avem o evidenţă clară a copiilor care au părăsit ţara cu părinţii evident că există şi opţiunea de abandon şcolar şi nu o putem nega. Sunt elevi care sunt corigenţi, elevi care în urma simulării din această primăvară, dacă la simulare ai obţinut nota 2 şi nu te-ai pregătit între timp este absolut inutil şi nu în ultimul rând este alegerea candidatului de a se înscrise sau nu", spune Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei.

"Să îi salveze statul român, şi profesorii, şi în general trebuie să existe o politică pentru asta. Dacă politica este în continuare că pe nu ştiu ce program să le dam nişte bănuţi sub formă de bursă nu numai banii sunt importanţi în succesul lor şcolar", spune Ionela Neagoe, director.

Tot mai mulţi profesori susţin că Bacalaureatul ar trebui să fie unul diferentiat. Un tip de subiecte pentru integrarea pe piaţa muncii a tinerilor şi un altul pentru înscrierea la facultate. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Reacţia unei eleve după ce a văzut ce i-a căzut la prima probă orală a Bacalaureatului