Antena Meniu Search
x

Calcule privind implementarea scenariilor propuse pentru începerea anului școlar (Video)

Eroare la semaforul şcolii încă din prima zi. Bâlbâieli în exprimare, calcule greşite, scuze prezentate public. În prim-plan, chiar preşedintele Iohannis, care declarase că scenariile se calculează în funcţie de media îmbolnăvirilor din localităţi, nu în funcţie de totalul de îmbolnăviri. A revenit asupra declaraţiilor, cu scuze. Noile calcule schimbă culorile la semaforul şcolar. Multe localităţi şi judeţe depăşesc acum culoarea verde şi trec în scenariul galben. Am făcut şi noi calculul la Observator.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 07.08.2020, 22:16

Vezi și
  • În șapte județe s-ar aplica scenariul galben pentru începutul anului școlar.
  • Părinții care sunt obligați să rămână cu copiii acasă primesc o indemnizație de 75%

Ziua şi scenariul. Şcoala începe cu bâlbâieli şi scuze. De la cel mai înalt nivel chiar. 

Klaus Iohannis, președintele României: Este vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori! 

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile "verde", "galben" sau "roșu" este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile!

Şi, după haosul de ieri, a început haosul de azi. Cine calculează corect? Şi mai ales când se face calculul din ultimele 14 zile? 

Oana Nicolescu, director DSP Bucureşti: Haideți să ne angrenăm în realitatea de acum. Cu siguranță până la școală o să avem aceste răspunsuri.

Și Institutul de Sănătate Publică ne răspunde la fel. Direcțiile de Sănătate Publică din teritoriu vor aplica formula când vor considera de cuviinţă. Președintele nu-şi face griji. 

Klaus Iohannis, președintele României: Ca să fim foarte bine înțeleși. Majoritatea localităților intră pe scenariul verde. Sunt 50 de localități care astăzi s-ar încadra în scenariul roșu.

Calculul făcut de Observator confirmă că cele mai multe judeţe din România sunt de culoare verde. Dacă ar începe şcoala acum, raportat la îmbolnăvirile din ultimele 14 zile la o mie de locuitori, judeţele Argeş, Braşov, Brăila, Dâmboviţa, Mehedinţi, Prahova şi Vrancea s-ar încadra în scenariul galben. Adică jumătate de copii la şcoală şi jumătate online, de acasă.

Problema e că noua formulă arată clar că semaforul își poate schimba mult mai ușor culoarea acum din verde în galben sau chiar roşu, dacă apare un focar într-o localitate mică. 

Cristian Branc, primar: Am avut 55 de cazuri în luna iulie. În luna august doar două cazuri confirmate. În general sunt izolate și oamenii din comună deja se protejează. Este cu totul și cu totul altă atitudine cu acest COVID. 

În Bucureşti, avem 1806 infectări noi din 25 iulie până în 7 august. Raportat la populația Capitalei, rata este de 0.8. Deci rămânem pe planul verde- cel mai optimist și cel mai greu de pus în practică. 

Marius Gondor, inspector școlar: Nu am luat o decizie. Trebui să luăm în funcție de situația epidemiologică de la vremea respectivă, însă facem un studiu și discutăm cu toate unitățile de învățământ cum se poate organiza procesul pentru primul scenariu mai ales, când toți elevii sunt la școală. Trebuie să facem analiza tuturor sălilor de clasă și a copiilor care intră pe baza distanțării.

Cu formulă veche sau nouă, părinţii şi elevii sunt la fel de nedumeriţi. Cum se vor transforma clasele supraaglomerate din toamnă, cine le va preda şi, mai ales, ce. 

Programa trebuie adaptată mediului online. Altfel, şcoala va rămâne acelaşi eşec pe care l-au experimentat în ultimele luni. 

Singura veste bună este că plata părinților a fost aprobată în ședință de Guvern. Cei care vor fi nevoiți să rămână pentru copii acasă vor primi din partea statului o indemnizaţie de 75 la sută de luna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » Calcule privind implementarea scenariilor propuse pentru începerea anului școlar (Video)