Antena Meniu Search
x

Video COVID-19 trece şcolile în sistem online, rând pe rând. Soluţia propusă de elevi pentru a opri şirul infectărilor

E haos în toate şcolile din România: elevii şi profesorii se îmbolnăvesc de la o zi la alta. În Capitală doar într-o săptămână numărul elevilor infectaţi s-a dublat, iar în ţară peste o sută de şcoli vor fi închise complet de luni. Centrele de testare sunt pline deopotrivă de părinţi şi copii. Elevii cer schimbarea regulilor de funcţionare a şcolilor, iar profesorii vor măcar două săptămâni de şcoală online. Ministerul Educaţiei aşteaptă reguli noi de la Ministerul Sănătăţii. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 29.01.2022, 12:53

Vezi și

"Un caz confirmat, de săptămâna trecută. Nu a mai venit de miercuri, a făcut testul de salivă, i-a ieşit negativ, vineri a făcut un test PCR care a ieşit pozitiv", spune o învăţătoare. Săptămânal, fiecare unitate de învăţământ numără testele pozitive, negative, bolnavii şi contacţii din fiecare clasă. Şi de la o zi la alta apar tot mai multe cazuri. "Sunt cinci în online, 15 copii şi contacţi, vreo 40, şi în continuare curg, în continuare apar copii, chiar fiind clasele suspendate. Am avut clase în care au apărut simultan", povesteşte Daniela Voinea, director de şcoală.

COVID-19 trece şcolile în sistem online

La nivel naţional, aproape 27 de mii de elevi sunt pozitivi, iar 108 şcoli funcţionează în sistem online. Situaţia cea mai îngrijorătoare este în judeţul Cluj, unde gradul de ocupare pentru pacienţii COVID-19 a ajuns la 68 la sută. "În momentul în care vom ajunge la gradul de ocupare de 75 la sută cu referinţă în ziua de joi, toate unităţile vor trece în line, până când gradul de încărcare va scădea sub 70 la sută", a declarat Szilard Tasnadi, prefect Cluj. 

În Capitală, gradul de ocupare a ajuns la 31 la sută. Sunt aproape 5 mii de elevi infectaţi. Iar asta înseamnă că 809 clase sunt suspendate, iar 14 şcoli vor studia online de luni. Creşterea este de două ori mai mare faţă de ultima săptămână. Ca să mai reducă numărul infectărilor, mulţi profesori cer deja trecerea în sistem online. "Nu sunt adeptul şcolii online, nu îmi place, dar acum poate că ar fi bine în perioada asta, 10 zile de online, astfel încât să întrerupem un şir", crede Daniela Voinea

Pe acelaşi subiect

Părinţii şi elevii cer testare obligatorie

Sau măcar suspendarea claselor la un caz apărut în colectiv, nu la trei, cum spune noua lege. Părinţii şi elevii sunt de acord. "Este un prag cinic din punctul nostru de vedere, vorbim despre o sitiuaţie când colegul de bancă ar trebui să vină în continuare la şcoală chiar dacă colegul de lângă el este pozitiv", este de părere Robert Avram, din Consiliul Elevilor. Cu toţii cer şi testare obligatorie. "Nu este în regulă chestia asta, că nu au organizare bună", se plânge un părinte, iar un altul susţine că "dacă am fi responsabili şi fiecare ar face testul respectiv pe bune, atunci cred că ar fi OK".

Reacţia Ministerului Educaţiei

Ministrul Educaţiei nu are prea multe răspunsuri pentru ei. Spune că aşteaptă semnale din partea ministrului Sănătăţii pentru a putea schimba regulile. "O să stabilim de comun acord o întâlnire cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, eventual INSP pentru a discuta", spune Florin Lixandru, secretar de stat MEN.

Pentru a treia zi consecutiv, România a depăşit 30 de mii de cazuri confirmate de COVID-19

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » COVID-19 trece şcolile în sistem online, rând pe rând. Soluţia propusă de elevi pentru a opri şirul infectărilor