Antena Meniu Search
x

Echivalarea competenţelor lingvistice la Bac 2023. Certificatele care pot fi echivalate

Peste 100.000 de elevi din întreaga Românie se pregătesc să susţină probele de la Bac 2023, iar mulţi dintre ei speră să scape de cel puţin o probă prin echivalarea unor competenţe cu ajutorul unor certificate atestate la nivel internaţional.

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 16:06

Elevii se pregătesc intens pentru susţinerea examenului de Bacalaureat 2023
Elevii se pregătesc intens pentru susţinerea examenului de Bacalaureat 2023 - Profimedia
  • Probele pentru examenul de Bac 2023 ar urma să înceapă pe 12 iunie.

Una dintre probele de care elevii speră să scape mai uşor este cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Proba respectivă ar fi trebuit să aibă loc în perioada 19-21 iunie 2023, conform calendarului propus pentru examenul de Bacalaureat 2023, dar specialiştii se aşteaptă ca acest calendar să fie decalat din cauza grevei profesorilor din întreaga ţară.

Proba de evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională este considerată proba C, dar, conform calendarului pentru Bac 2023, este a patra care se susţine, după Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A (12-14 iunie 2023), Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B (14-15 iunie 2023) şi Evaluarea competențelor digitale — proba D (14-16 iunie 2023).

Elevii care pot solicita echivalarea competenţelor lingvistice la Bac 2023

Elevii care pot solicita echivalarea competenţelor lingvistice la Bac 2023 sunt, în principal, cei care au obţinut, deja, certificate recunoscute la nivel internaţional. Totuşi, există anumite cazuri, cum sunt cele ale elevilor care au certificate de limbă engleză atestate Cambridge, care pot solicita echivalarea doar în anumite condiţii.

Pe acelaşi subiect

Concret, pot solicita echivalarea doar elevii care au certificat de limbă engleză atestat Cambridge, dar care au doar certificate de nivel B1 PET (Preliminary English Test) luate cu cel puțin nota de trecere C sau alte certificate de nivel superior.

Pe lângă atestatele Cambridge, mai există alte foarte multe certificate care pot ajuta elevii să-şi echivaleze competenţele lingvistice. Vorbim despre certificate precum Oxford Test of English, ESOL International sau Basic Communication Certificate in English. Lista completă a certificatelor poate fi descoperită pe portalinvatamant.ro.

Ce trebuie să facă elevii care vor să-şi echivaleze competenţele lingvistice

În principiu, solicitarea echivalării competenţelor lingvistice se face prin intermediul cererii de înscriere pentru susţinerea examenului de Bacalaureat 2023. Totuşi, pentru a elimina orice dubiu, specialiştii recomandă elevilor să solicite cât mai multe informaţii de la persoanele autorizate.

Pe de altă parte se atrage atenţia asupra faptului că certificatele care pot ajuta în acest demers trebuie să fi fost obţinute pe parcursul învăţământului liceal.

În ce constau probele de competenţe lingvistice de la Bac

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională reprezintă o probă complexă la Bac 2023. Elevul are de rezolvat şi prezentat trei subiecte orale în faţa unei comisii, apoi are de rezolvat alte două subiecte în baza unei înregistrări audio pentru ca, în final, să aibă de redactat şi un eseu şi un email.

Membrii comisiei urmăresc, printre altele, competenţa de înţelegere a unui text citit sau competenţa de producere a mesajelor scrise. La finalul probei, în care elevii pot alege limba engleză, franceză, germană, chineză, ebraică, italiană, japoneză, rusă, portugheză, spaniolă sau turcă, se stabileşte gradul de competenţă al elevului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Educatie » Echivalarea competenţelor lingvistice la Bac 2023. Certificatele care pot fi echivalate