Video Elevii de la Colegiul "Vasile Lovinescu" din Fălticeni, premiați cu o bibliotecă nouă. "Sper să mă ajute şi la BAC, pentru facultate"
Realitatea dură cu care se confruntă bibliotecile școlare din România. Colegiul Național "Vasile Lovinescu" din Fălticeni nu a mai primit de ani buni un buget consistent pentru achiziționarea unui nou fond de carte, iar elevii sunt privați de un spațiu de lectură modern. Instituția de învățământ are acum o șansă pentru schimbare, fiind una dintre câștigătoarele concursului "10 biblioteci de nota 10", organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Biblioteca Colegiului Național "Vasile Lovinescu" din Fălticeni, care anul acesta împlinește 100 de ani, este locul unde învață zilnic peste 1.300 de elevi. Cum, până acum, biblioteca n-a avut parte de un buget prea generos, de la an de an, cărțile sunt tot mai puţine şi degradate. Iar multe titluri noi ajung în urma donațiilor.
10 biblioteci de nota 10
- Reporter: Când aţi reuşit să cumpăraţi ultimele cărţi aici în biibliotecă?
- Petronela Acatrinei, bibliotecară: Cumpărate pur şi simplu nu, din cauza faptului că nu avem buget prea mare, dar cu ajutorul donaţiilor avem destui oameni de bine şi primim donaţii.
Nici cărțile din lista de lecturi obligatorii nu sunt suficiente pentru toți elevii. Câțiva tineri într-un colț al micii biblioteci mai peticesc alături de bibliotecară cărțile ponosite, pentru a mai rezista câteva ture de împrumut.
"Am înfiinţat acolo ca să le şi salvăm un colţişor pe care l-am denumit atelier de recondiţionare a cărţilor şi cu ajutorul elevilor reușim de cele mai multe ori să le readucem la viaţă, nu putem fără ele, le lipim", spune Petronela Acatrinei, bibliotecară.
"Una din problemele școlii este o problemă generală pentru școlile din România și anume lipsa cărților noi sau a unui volum mai mare de cărți noi, atractive pentru elevi, pentru noua generație", a declarat Cristi Acatrinei, director Colegiul "Vasile Lovinescu".
- Elev: Biblioteca actuală mi se pare cam anostă pentru că nu beneficiem de o gamă mai nouă sau diversificată, avem doar cărți vechi.
- Reporter: Cartea are impact asupra educaţiei tale?
- Elev: Da, foarte mult și nu numai asupra educaţiei, ci şi asupra modului în care gândesc şi al celui în care mă dezvolt.
După câștigarea concursului național "10 biblioteci de nota 10", se va înființa un nou corp de bibliotecă, cu mobilier și cărți noi. "Când am văzut că suntem pe listă m-am bucurat foarte mult. Știam că premiul o să fie un plus pentru școală și pentru elevi în primul rand", spune Anda Andreea Grigore, profesor limba română.
Anda Andreea Grigore a fost profesoara care a înscris colegiul în concurs şi speră că biblioteca se va transforma dintr-un simplu loc de studiu într-un nucleu al comunității școlare.
"Cred că elevii vor fi mai atrași de cărţi, vor avea curiozitatea să răsfoiască cărțile, vor avea dorința să le împrumute acasă, să le citească, să le simtă mirosul... Eu am gândit acel spațiu ca un loc unde elevul să meargă atât în timpul orelor cât și după și să petreacă timp cu cărțile, cu textele și să le descopere frumuseţea", adaugă Anda Andreea Grigore, profesor limba română.
Copiii sunt bucuroși pentru că aici vor găsi cărți interesante, și în limbi de circulație internațională, care îi vor ajuta să se dezvolte și să se pregătească pentru viitor. Editura Litera și Fischer International, partenerii Fundației Dan Voiculescu în campania "10 Biblioteci de nota 10", au dotat biblioteca școlii din Fălticeni cu cele mai noi enciclopedii și dicționare educaționale.
"Cu ajutorul cărților noi aduse în biblioteca noastră vom beneficia de multe informații noi și sper să mă ajute şi la BAC. Sper foarte mult să găsesc cărți de psihologie pentru că vreau să îmi continui studiile la Facultatea de Psihologie. Am auzit că sunt foarte multe cărți în engleză și să găsesc cât mai multe modalităţi să progresez în limba engleză şi să am divertisment", spun elevii.
Un alt plan al celor care administrează Colegiul este ca în noul spațiu să se organizeze și un club de lectură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰