Antena Meniu Search
x

Elevii din România ar urma să mai înveţe încă cel puţin o lună în sistem online

Elevii se întorc mâine la şcoală, dar tot de acasă. Abia de pe 8 februarie ar putea reveni în bănci. Reîntoarcerea la normalitate va presupune un efort în plus pentru că vor trebui să recupereze materia pierdută prin ore suplimentare, sâmbete petrecute la şcoală sau chiar la o şcoală de vară. În plus, elevii vor fi testaţi în perioada următoare pentru a vedea dacă sunt la zi cu materia. Examenele naţionale nu vor fi perturbate de pandemie, chiar şi în scenariul în care orele vor continua tot online în semestrul doi.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 10.01.2021, 22:50

Vezi și
  • Autorităţile speră ca cel puţin o parte dintre elevi să revină în bănci din 8 februarie.

În anul pandemiei, cei mai norocoşi elevi sunt cei care reuşesc să se conecteze la internet şi să participe la orele online. Din păcate, zeci de mii de copii nu au asistat nici măcar la o oră. Nu au tablete şi telefoane inteligente. Alţii au primit lecţiile în plic, de la profesori. 

Eşecul şcolii online e recunoscut şi de oficialii din Educaţie. Aşa că, din semestrul al doilea, unii elevi vor face ore în plus pentru a recupera materia pierdută. Ministrul Educaţiei se bazează pentru asta pe devotamentul profesorilor. Nu e clar însă cum li se vor încheia mediile pentru că nu au putut participa la ore şi nu au note.  

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Este un an atipic care necesită soluţii atipice. 

Una dintre propuneri a fost organizarea unor şcoli de vară. 

Rafael Barac Bologa, reprezentant al elevilor: Nu sunt o prioritate aceste şcoli de vară. 

Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Ideea de acţiune remedială în timpul verii nu este rea. Dar, încă o dată vă spun, în vară este tardiv pentru cei care susţin examenele. 

În unanimitate, părinţii, elevii şi profesorii îşi doresc ca examenele naţionale să se ţină normal. În Marea Britanie, spre exemplu, s-au anulat. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: În nicio discuţie nu a rezultat anularea sau decalarea exmenelor naţionale. Pentru predictibilitate, examenele naţionale trebuie să se deruleze la datele planificate, cu prezenţă fizică şi pe o tematică ce, într-adevăr, trebuie adaptată la ceea ce i s-a predat şi a asimilat elevul. Ce s-a predat ştim din raportări, ce s-a asimilat, vei putea şti în urma unor evaluări. 

Rafael Barac Bologa, reprezentant al elevilor: Odată cu stabilirea planului remedial şi contextul ce va fi după 15 ianuarie, vom putea vedea şi cum va fi restructurată, restrânsă, adaptată materia pentru examene. 

Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat sunt programate în iunie

Până mâine, profesorii trebuie să raporteze ministerului câţi copii au rămas în urmă cu materia din cauza orelor online. Ulterior, toţi elevii vor fi evaluaţi prin examene. 

Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Nu poţi să vorbeşti despre o acţiune remedială doar prin online şi cu toţi elevii. Dar cine stă să se ocupe de fiecare elev în parte, atât timp cât noi deja abuzăm de orele acestea online? 

Atât evaluările naţionale, cât şi Bacalaureatul sunt programate pentru luna iunie. Una dintre soluţiile de avarie pentru cei care sunt în urmă ar putea fi o a treia sesiune de examene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Elevii din România ar urma să mai înveţe încă cel puţin o lună în sistem online