Elevii din România ar urma să mai înveţe încă cel puţin o lună în sistem online

De Francesca Simionescu.
Publicat: 10.01.2021, 22:34.
Actualizat: 10.01.2021, 22:50

Elevii se întorc mâine la şcoală, dar tot de acasă. Abia de pe 8 februarie ar putea reveni în bănci. Reîntoarcerea la normalitate va presupune un efort în plus pentru că vor trebui să recupereze materia pierdută prin ore suplimentare, sâmbete petrecute la şcoală sau chiar la o şcoală de vară. În plus, elevii vor fi testaţi în perioada următoare pentru a vedea dacă sunt la zi cu materia. Examenele naţionale nu vor fi perturbate de pandemie, chiar şi în scenariul în care orele vor continua tot online în semestrul doi.

În anul pandemiei, cei mai norocoşi elevi sunt cei care reuşesc să se conecteze la internet şi să participe la orele online. Din păcate, zeci de mii de copii nu au asistat nici măcar la o oră. Nu au tablete şi telefoane inteligente. Alţii au primit lecţiile în plic, de la profesori.

Eşecul şcolii online e recunoscut şi de oficialii din Educaţie. Aşa că, din semestrul al doilea, unii elevi vor face ore în plus pentru a recupera materia pierdută. Ministrul Educaţiei se bazează pentru asta pe devotamentul profesorilor. Nu e clar însă cum li se vor încheia mediile pentru că nu au putut participa la ore şi nu au note.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Este un an atipic care necesită soluţii atipice.

Una dintre propuneri a fost organizarea unor şcoli de vară.

Rafael Barac Bologa, reprezentant al elevilor: Nu sunt o prioritate aceste şcoli de vară.

Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Ideea de acţiune remedială în timpul verii nu este rea. Dar, încă o dată vă spun, în vară este tardiv pentru cei care susţin examenele.

În unanimitate, părinţii, elevii şi profesorii îşi doresc ca examenele naţionale să se ţină normal. În Marea Britanie, spre exemplu, s-au anulat.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: În nicio discuţie nu a rezultat anularea sau decalarea exmenelor naţionale. Pentru predictibilitate, examenele naţionale trebuie să se deruleze la datele planificate, cu prezenţă fizică şi pe o tematică ce, într-adevăr, trebuie adaptată la ceea ce i s-a predat şi a asimilat elevul. Ce s-a predat ştim din raportări, ce s-a asimilat, vei putea şti în urma unor evaluări.

Rafael Barac Bologa, reprezentant al elevilor: Odată cu stabilirea planului remedial şi contextul ce va fi după 15 ianuarie, vom putea vedea şi cum va fi restructurată, restrânsă, adaptată materia pentru examene.

Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat sunt programate în iunie

Până mâine, profesorii trebuie să raporteze ministerului câţi copii au rămas în urmă cu materia din cauza orelor online. Ulterior, toţi elevii vor fi evaluaţi prin examene.

Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Nu poţi să vorbeşti despre o acţiune remedială doar prin online şi cu toţi elevii. Dar cine stă să se ocupe de fiecare elev în parte, atât timp cât noi deja abuzăm de orele acestea online?

Atât evaluările naţionale, cât şi Bacalaureatul sunt programate pentru luna iunie. Una dintre soluţiile de avarie pentru cei care sunt în urmă ar putea fi o a treia sesiune de examene.

Citește și
Sanatate • ieri la 16:00
Foto
Etapa a doua de vaccinare: grad de ocupare de 100% în București, sute de mii de români s-au înscris pe liste
recomandari pe a1.ro
Îți amintești de Giuliano Stroe, zis și „micul Hercule”? Ce au aflat fanii
Tehnologie • pe 15.01.2021 la 19:43
Foto
România se mândreşte cu un avion de supraveghere unic în Europa

Top știri

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia
1
Extern • pe 14.01 la 08:15

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia

O femeie din Rusia a renunţat la relaţia cu soţul, pentru a începe una nouă cu fiul vitreg. Cei doi urmează chiar să devină părinţi cât de curând. Fostul soţ condamnă comportamentul acesteia, spunând că nu o va putea ierta vreodată pentru ce a făcut. Ea a recunoscut că a recurs la mai multe operaţii estetice pentru a fi considerată mai atractivă.

PARTENERI
Horoscop duminică, 17 ianuarie: Leii fac schimbări în locuință
pe spynews.ro
"De asta îi spun 'soarele meu'!". El este bărbatul care a făcut-o pe Anamaria Prodan să fie în extaz: "Ne iubim la nebunie"
pe antenasport.ro
"Să fiu goală este una dintre activitățile mele preferate!" Afirmaţie uluitoare a unei românce căsătorite cu un star plin de bani
pe antenasport.ro
Cine este bărbatul care a lovit cu maşina un cărucior în care se afla în bebeluş, pe o stradă din Bucureşti. Interlopul a fost reţinut
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
8:50 Horoscopul zilei 17 ianuarie 2021. Unii nativi primesc oferte de lucru interesante 7:31 Italia înăspreşte din nou restricțiile anti-covid. Ce se întâmplă cu românii care merg în Peninsulă 7:00 Chef de pomină cu zeci de invitaţi, spart de poliţişti în Dâmboviţa. Petrecerea clandestină s-a lăsat cu amenzi uriaşe 23:22 Catedrală transformată în centru de vaccinare anti-Covid, în Marea Britanie 22:23 Șofer băut, către polițistul care l-a oprit în trafic: ”Doar două pahare cu vin roșu am băut. Face bine la circulație!” 22:12 Producătorul documentarului ”Wild Carpathia” a restaurat o casă bătrânească din satul brașovean Șirnea 21:49 Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, omagiat de Papa Francisc 21:34 Cursă contracronometru cu coronavirusul. Măsuri dure în Marea Britanie și Franța, italienii s-au săturat 21:22 Vaccinarea din cămine, încetinită de birocrație. În unele cazuri, echipele mobile au întârziat și 24 de ore 21:09 Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști
CITEȘTE PE A1.ro
Vulpița și Viorel Stegaru, prinși și amendați! Ipostaza în care i-au găsit polițiștii
A1.RO
Fără sutien și într-o bluză plină de găuri, J.Lo s-a pozat într-o ipostază fierbinte. Diva nu are inhibiții
A1.RO