Video Greva profesorilor: elevii pentru care Evaluarea Naţională va fi anulată. Dascălii vor măriri de 50%, Guvernul le dă 9%
Elevi anunţaţi că se vor ţine cursuri care s-au trezit în faţa uşilor închise, dascăli singuri în clasă şi milioane de părinţi care se gândesc ce să facă de mâine încolo cu copiii. Aşa a arătat tabloul în prima zi de grevă din învăţământ din ultimii 18 ani. Ministrul Educaţiei a mai pus azi două procente la majorările salariale dar profesorii au refuzat oferta. În aceste condiţii, nimeni nu ştie cât ar putea dura greva. Situaţia cea mai gravă este pentru liceenii de clasa a 12-a, care ar putea rămâne cu mediile neîncheiate.
Haosul a început de la prima oră, când unii copii care au ajuns la şcoală şi-au dat seama că nu au ce face.
Elevă: "Am venit astăzi la şcoală cu tata şi doamna învăţătoare a zis că facem ore. Am mers până în clasă să vedem dacă chiar facem ore şi uşa era închisă."
Părinte: "În săptămâna în care se învaţă două ore, două ore jumătate, nu îmi convine să trezesc băiatul să-l aduc pentru două ore jumătate. Nu l-aş mai aduce deloc la ce şcoală se face în România."
Peste 220.000 de angajati din sistemul de invatamant si-au suspendat activitatea.
- Greva profesorilor ar putea amâna Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. În unele şcoli, profesorii s-au...
- Greva profesorilor. Sindicatele au respins noua "ofertă" a Guvernului: "NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU...
- A început greva naţională din Educaţie. Peste 150.000 de profesori s-au oprit din activitate. Părinții,...
Mădălina Iacob, reporter Observator: "Se aude ecoul pe holul şcolii pentru că suntem doar noi pe acest etaj. La scoala 195, din cei 167 de angajaţi 130 fac grevă. Asta înseamnă că majoritatea sălilor de clasă arată cam aşa. Nu e nimeni aici."
Ce au făcut profesorii în timpul grevei?
Pe profesorii grevişti i-am găsit adunaţi în cancelaria şcolii. Alţii au rămas la catedră, chiar şi fără elevi.
Claudia Chiru, învăţămânţătoare în grevă: "Este o zi ciudată, nu suntem fericite, dar trebuie să facem asta. Facem asta pentru că avem drepturi pe care statul nu ni le respectă."
Cristina Constantin, învăţătoare în grevă: "Suntem foarte importanţi pentru că şi domnii care au ajuns acolo au ajuns tot datorită şcolii şi profesorilor pe care i-au avut, trebuie să înțeleagă că atunci când te prezinți în fața elevilor trebuie să ai și o anumită ținută, mulți dintre noi nu ne-o permitem."
Beatrice Balaur, profesoară la Liceul Cantemir din Iași: "Atunci când avem teste din banii noștri tragem la xerox. Din banii noștri cumpăram markere. Pentru cei de la centru, de la minister, noi nu suntem nici oameni."
Iulia Pop, reporter Observator: "Aceasta este atmosfera în majoritatea sălilor de clasă din Timiş. Aproape 4.000 de profesori, personal didactic şi auxiliar participa la greva. În judetul Timis din cele 189 de școli clopotelul a luat o pauza în 169."
Situaţia cu adevărat alarmantă este la clasa a douăsprezecea, unde elevii se află acum în ultima săpătmâna de şcoală. Dacă greva nu se va opri, mediile lor vor rămâne neîncheiate. Mai grav, se poate ajunge chiar la îngheţarea anului şcolar.
Andreea Bodea, directoarea liceului I.L. Caragiale din București: "Vom suspenda pentru o zi greva,probabil joi, daca ea va continua, ca sa fie legala aceasta validare, si inchierea de situatie scolară, note la purtare, tot, după care reintrăm în grevă. Sunt declarați promovati, ca să știe un lucru. Dacă se prelungește până în iunie, problemele complicate vor aparea."
Unii dascăli și-au ținut orele
Şi elevii de clasa a 6-a sunt afectaţi direct. Evaluarea naţională, programată pentru miercuri şi vineri, cel mai probabil va fi anulată. Sunt şi şcoli unde s-a predat în efectiv complet. Pentru că greviştii nu sunt plătiţi, unii dascăli au ţinut cursurile.
Cecilia Todea, învățătoare: "Îi susţin, dar sufleteşte. Eu nu am întrerupt activitatea din motive pur personale."
Printre cei care îşi ţin orele e si profesoara Carmen Iohannis, care se conectează online cu elevii din Sibiu la engleză. Părinţii cu copii mici sunt cei mai revoltaţi pentru că nu au cu cine să îi lase acasă. Nu puţini sunt cei care au fost nevoiţi să îi ia cu ei la job.
Alla, părinte: "Foarte mulţi părinţi nu avem nici bunici, nici rude, nu avem pe nimeni în preajmă ca să putem să lăsăm copiii. Suntem nevoiţi, ca azi, să ieşim la muncă şi să luăm copiii după noi. Este foarte obositor pentru un copil să stea 8 ore singuri."
Părinte: "Pentru noi părinţii este foarte greu. Din păcate, nu pot munci de acasă şi trebuie să găsesc soluţie. Bunicii sunt departe."
Ce ce profesorii?
Afterschoolurile şi-au prelungit deja programul pentru toata saptamană, dacă şcolile vor rămâne închise. Sindicaliştii cer 4.000 de lei pentru un profesor debutant, fata de 2.700 de lei cat castiga acum. Iar un dascal la final de carieră îşi doreşte un venit de circa 6.000 de lei, cu 2.000 de lei mai mult.
Guvernul le-a propus bonusuri de o mie de lei pentru cei care intră în sistem sau care predau în medii defavorizate. în plus, au promis creșteri salariale de până la 9% pentru personalul nedidactic.
Marius Budăi, ministrul Muncii: "Au fost admise ieri anumite soluţii pe care liderii Coaliţiei le-au propus. Suntem încontinuare dialog şi face apel la dialog, astfel încât ceea ce se poate rezolva acum să se poată rezolva. Tot ce înseamnă educaţie va fi prioritar în următorul program al Coaluiţiei, dar şi prioritar atunci când se întocmeşte legea educaţiei."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰