Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Greva profesorilor ar putea amâna Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. În unele şcoli, profesorii s-au împărţit în două tabere şi orele s-au ţinut normal

Este prima zi de grevă generală în învăţământ. Cea mai mare din ultimele două decenii. Greva a adus haos în şcoli. Cei mai mulţi profesori au rămas acasă. Alţii au decis să-şi ţină orele. Au fost şi dascăli care i-au anunţat pe părinţi că se ţin cursurile, dar dimineaţă, elevii au găsit uşa clasei închisă. Pentru părinţii cu copii din ciclul primar este cel mai greu, pentru trebuie să găsească soluţii pentru a nu-i lăsa nesupravegheaţi. Deocamdată nu se ştie când greva se va opri.

de Redactia Observator

la 22.05.2023 , 14:11

Aproape 8000 de angajați din învățământul preuniversitar din Iaşi sunt în grevă.

Clara Mihociu, reporter Observator: Cadrele didactice au venit la şcoală, elevii însă le-au ascultat sfatul de la sfârșitul săptămânii trecute și nu au venit.

De exemplu, la Liceul Cantemir, sălile au fost complet goale. 

Vezi și

Gabriela Tiplic, Director Liceul Dimitrie Cantemir Iaşi: Şcoala este deschisă în cazul în care un copil are nevoie de supraveghere, o vom face noi, directorii.

Pe acelaşi subiect

Profesorii spun că nu renunţă la grevă pentru că demnitatea le-a fost încălcată de multe şi au fost nevoiţi în repetate rânduri să aducă bani de acasă pentru a-şi putea ţine lecţiile.

Beatrice Balaur, profesor limba Engleză și Spaniolă Liceul Cantemir Iaşi: Atunci când avem teste din banii noatri tragem la xerox. Din banii noștri cumpăram markere. Pentru cei de la centru, de la minister, noi nu suntem nici oameni.

Mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi ia liber, pentru a putea sta cu copiii. 

În Maramureș mai bine de 70% dintre cadrele didactice au intrat în grevă generală. Prima zi de protest a venit la pachet cu multe necunoscute, atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Elevă: Am venit astăzi la şcoală cu tata şi doamna învăţătoare a zis că facem ore. Am mers până în clasă să vedem dacă chiar facem ore şi uşa era închisă.

Alţii au venit la şcoală, dar nu pentru orele obişnuite.

Elevă: Trebuie să mă pregătesc pentru admitere şi neapărat dacă se oferă cineva să mă ajute practic sunt mulţumită.

Acolo unde profesorii sau învăţătorii nu fac parte din sindicat, orele s-au ţinut ca într-o zi obişnuită

Părinte: Învăţătoarea lor nu face grevă şi ei fac ore. Pe mine asta mă bucură! Că ei fac şcoală!

Iulia Pop, reporter Observator: Aproape 4000 de profesori, personal didactic şi auxiliar participa la grevă. În judeţul Timiş din cele 189 de școli clopoţelul a luat o pauză în 169.

Mihaela Şora, director Şcoala Generală 30 din Timişoara: Ne gândim și la părinți și mai ales la cei mici ce nu pot fi lăsați singuri acasă. Însă până la urmă avem și nevoile noastre și răbdarea noastră a ajuns la limită. 

Este justificarea celor care susţin greva. Alţii au ales să fie prezenţi în sălile de curs.

Cecilia Todea, învăţătoare: Îi susţin, dar sufleteşte. Eu nu am întrerupt activitatea din motive pur personale.

Părinte: Suntem la muncă. Şi eu şi juniorul! L-am luat cu mine, ce să fac cu el? Profesorii au și ei dreptul să facă aceasta grevă. 

În Bucureşti la unele dintre licee, profesorii s-au împărţit în două tabere. Aşa că, elevii au venit doar pentru câteva ore. De exemplu, un elev a venit la şcoală doar pentru ora de sport şi pentru cea de dirigenţie.  Sindicaliştii din educaţie au negociat şi cu ministrul Educaţiei şi cu premierul, dar nu au ajuns la nicio înţelegere. Li s-au propus bonusuri pentru debutanţi şi pentru dascălii din mediile defavorizate, dar şi creşteri salariale pentru personalul nedidactic. Profesorii rămân însă pe poziţii şi spun că nu sunt asistaţi social.

Sindicaliştii nu acceptă bonusurile oferite de Guvern

Răspunsul profesorilor venit în urmă cu puţin timp: "Nu suntem asistaţi social şi nu vrem ajutoare sociale, vrem salarii decente", aşadar nu vor renunţa la această grevă generală care a început astăzi şi nu se ştie când se va termina. Nu vor nici bonusurile pentru profesori debutanţi, nici bonusurile pentru mediile defavorizate şi nici pentru creşterile de până la 9% pentru personalul nedidactic.

Aşa arată ziua de azi şi se pare că aşa va arăta şi ziua de mâine. Cei mai afectaţi sunt şi părinţii cu copii mai mici, care nu au cu cine să îi lase, care cheltuie poate şi mai mulţi bani în această perioadă pentru că vorbim despre afterschool-uri care sunt pline la această oră. Un afterschool şi-a prelungit programul de la ora 8 dimineaţa la ora 18. Unele afterschool-uri cer o taxă mai mare, altele lasă părinţii să vină aşa şi să prelungească programul pentru aceleaşi preţuri. Vorbim despre bone dacă nu sunt cazuri fericite în care bunicii sunt aproape şi salvează această situaţie.

Examenele naţionale, în pericol de a fi amânate sau chiar anulate

Incertitudine mare au elevii de clasa a 12-a, această săptămână fiind ultima şi cea mai importantă, cea în care se încheie mediile de final de an şcolar. La liceul Ion Luca Caragiale din Bucureşti transmitea doamna director către Mădălina Iacob, reporter al echipei Observator, că va suspenda această grevă în ziua de joi sau de vineri ca să poată încheia situaţie elevilor. Dacă mai departe greva va continua, chiar şi în luna iunie, atunci vorbim despre îngheţarea anului şcolar şi amânarea, dacă nu chiar anularea, examenelor naţionale pentru cei din clasa a 8-a şi a 12-a.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Evenimente » Greva profesorilor ar putea amâna Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. În unele şcoli, profesorii s-au împărţit în două tabere şi orele s-au ţinut normal