Antena Meniu Search
x

Elevii din București se întorc în bănci în scenariul verde. Anunţul oficial a fost făcut de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti

Toţi elevii şi profesorii din Bucureşti se vor întâlni faţă în faţă la începutul anului şcolar, a decis Inspectoratul Şcolar. Scenariul verde devine aşadar o certitudine.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.08.2020, 21:12

Vezi și
  • Scolile supraaglomerate sunt o problema
  • O alternativa la plexiglas ar putea fi transferul copiilor din scolile supraaglomerate in scoli subpopulate

Dar tot nu e clar cum vor fi aşezaţi copiii în bănci. Distanţarea de un metru iese din calcul pentru clasele cu peste 30 de elevi, aşa că autorităţile au mai găsit o variantă: şcolile subpopulate să ofere spaţii pentru copiii din şcolile supraaglomerate.

La o şcoală, de exemplu, există clase şi cu 32 de copii. Dacă profesorii ar încerca să îi mute în bănci la distanţă de un metru, cu siguranţă nu ar fi spaţiu pentru efectivul de peste 400 de elevi, asa că e posibil din toamnă o parte din clase sa fie mutate la o alta şcoală, la 2-3 km distanţă.

Asta înseamnă un orar schimbat pentru elevi şi un alt program pentru profesorii care vor fi nevoiţi să alerge de la o şcoală la alta. În Capitală, sunt zeci de instituţii de învăţământ cu peste 25 sau chiar 30 de elevi într-o sală.

La alte 12 şcoli, elevii învaţă în trei schimburi. Aşa că nimeni nu ştie cum va putea fi pus în practică scenariul verde, câştigător pentru Bucureşti.

Marina Manea, Inspector General Adjunct: Certitudinea pe care o avem la acest moment este ca intalnirea noastra se va produce pe 14 septembrie fizic.

Deja, la fiecare şcoală, directorii şi angajaţii calculează spaţiile. Ordinul Ministerului Sănătăţii prevede în acest moment distanţare de un metru sau despărţitoare din plexiglas între elevi. Sunt însă şi alte variante luate în calcul la nivelul Capitalei.

Marina Manea, Inspector General Adjunct: Exista aceasta variantă a şcolilor subpopulate pentru care in colaborare autoritatile locale, unit de inv, insp scolar pot gasi solutii pentru descongestionare a celor suprapopulate.

Reporter: Să mute cu totul sau sa imparta copiii?

Marina Manea, Inspector General Adjunct: Totul tine de cum comunica unitatile de inv cu insp sc sa se gas aceste solutii.

Părinţii nu acceptă deloc noul scenariu.

Catalin Capatana, fnap sector 5: Părintii au anumite trasee cu dusul la scoala, asta e si motivul pentru care l am dat la anumite scoli, plus colectivitatea in sine. Nu vad cum profesorii ar putea sa fuga de la o scoala la alta.

Eugen Ilea, presedintele parintilor Bucuresti: Avem clase cu 38, 39 de copii la clasa. Cu siguranta ca scenariul verde nu poate fi implementat. Ar trebui sa functionam pe un scenariu hibrid.

Şi mai există o problemă:

Sergiu Gheorghe: Încălcăm puţin legislaţia în vigoare. Există o circumpscriptie scolara. Doar anumiti oameni au voie sa intre in acele scoli. Trebuie sa mearga cu mijloace de transport in comun, se expun infectarii cu noul virus.

Verdictul va veni de la Ministerul Educaţiei în următoarele zile. 7 septembrie este data limită la care şcolile trebuie să anunţe clar cum vor participa elevii la cursuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Elevii din București se întorc în bănci în scenariul verde. Anunţul oficial a fost făcut de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti