Antena Meniu Search
x

Cum a închis prefectul Capitalei creșele și afterschool-urile, pentru câteva ore, deși nu era treaba lui

Cum îşi dă statul cu stângul în dreptul, episodul 2. Prefectul Capitalei şi Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă au închis ieri creşele, universităţile şi after school-urile din Bucureşti, deşi nu aveau dreptul legal să facă acest lucru.

de Redactia Observator

la 20.10.2020, 20:20

Vezi și
  • Situaţia a fost modificată după 7 ore de la prima întâlnire, spre disperarea părinţilor.
  • La miezul nopţii ei nu ştiau dacă azi trebuie să îşi ţină copiii acasă sau nu.

La mai bine de 30 de ore de la intrarea Bucureştiului în scenariul roşu, nu era clar dacă se închid, pe lângă şcoli, şi creşele, afterschool-urile şi universităţile. În plus, nici funcţionarea grădiniţelor nu era clară. 

Vali Mihnea, părinte: Nu ştiam, erau zvonuri că şcolile se vor închide, nu ştiam dacă şi grădiniţele. Nu ştiam dacă şi grădiniţele private vor intra. Eu aveam planificate mai multe întâlniri şi mai multe lucrări săptămâna asta pe care, ieri după masă, a trebuit să le amân sau să reuşesc să mă ocup de ce era urgent ca să reuşesc să mă ocup de prioritate. 

Cum s-a ajuns în această situaţie incredibilă? Păi, să o luăm cu începutul. Duminică, la ora 13, autorităţile află că în Capitală sunt peste 3 cazuri la mia de locuitori. Din acest motiv, potrivit legii, Bucureştiul intră în scenariul roşu.

O situaţie la care se aştepta toată lumea. Numai că prefectul, de la care toată lumea aştepta o decizie, nu ştie prea multe, pentru că nu i-a mers mailul şi era la cumpărături. Convoacă totuşi ieri, comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui şef este.

Primele anunţuri oficiale, primele gafe:

Mariana Stancu Țipișcă- purtător de cuvânt Prefectura Bucureşti: Şi creşele, universităţile, instituţiile de învăţământ de stat şi private au activitatea didactică faţă în faţă suspendată.

După o oră, cineva îşi dă seama de gafa făcută. Creşele sunt în subordinea administraţiei locale, universităţile decid singure dacă trec în regim online, deci hotărârea semnată de prefect nu are valoare.

În plus, nici afterschool-urile nu pot fi închise prin decizia Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. În consecinţă, la ora 18.45 e convocată o nouă şedinţă, care să modifice neregulile. 

Mariana Stancu Țipișcă - purtător de cuvânt Prefectura Bucureşti: Activitatea din creşe şi din afterschool-uri se va desfăşura în continuare cu respectarea strictă a prevederilor legale ale ordinului comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării, al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Reporter: De ce s-a venit cu această rectificare? Nu s-a ştiut de prima dată că nu intră în atribuţiile Prefecturii?

Mariana Stancu Țipișcă - purtător de cuvânt Prefectura Bucureşti: A fost o eroare materială şi s-a făcut o îndreptare de eroare materială

Reporter: De ce nu le explicaţi bucureştenilor de ce s-au luat aceste decizii cu 3 ore înainte să intre în vigoare? 

Andi Manciu, şeful Grupului de Comunicare Strategică: A făcut declaraţii purtătorul de cuvânt al prefectului.

Cât despre prefect, acesta pare infectat cu virusul muţeniei. De duminică nu poate fi contactat pentru explicaţii. Ca să îşi mai spele imaginea, Guvernul a decis să îl inlocuiască.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Cum a închis prefectul Capitalei creșele și afterschool-urile, pentru câteva ore, deși nu era treaba lui