Cum a închis prefectul Capitalei creșele și afterschool-urile, pentru câteva ore, deși nu era treaba lui

De Redactia Observator.
Publicat: 20.10.2020, 20:05.
Actualizat: 20.10.2020, 20:20

Cum îşi dă statul cu stângul în dreptul, episodul 2. Prefectul Capitalei şi Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă au închis ieri creşele, universităţile şi after school-urile din Bucureşti, deşi nu aveau dreptul legal să facă acest lucru.

La mai bine de 30 de ore de la intrarea Bucureştiului în scenariul roşu, nu era clar dacă se închid, pe lângă şcoli, şi creşele, afterschool-urile şi universităţile. În plus, nici funcţionarea grădiniţelor nu era clară.

Vali Mihnea, părinte: Nu ştiam, erau zvonuri că şcolile se vor închide, nu ştiam dacă şi grădiniţele. Nu ştiam dacă şi grădiniţele private vor intra. Eu aveam planificate mai multe întâlniri şi mai multe lucrări săptămâna asta pe care, ieri după masă, a trebuit să le amân sau să reuşesc să mă ocup de ce era urgent ca să reuşesc să mă ocup de prioritate.

Cum s-a ajuns în această situaţie incredibilă? Păi, să o luăm cu începutul. Duminică, la ora 13, autorităţile află că în Capitală sunt peste 3 cazuri la mia de locuitori. Din acest motiv, potrivit legii, Bucureştiul intră în scenariul roşu.

O situaţie la care se aştepta toată lumea. Numai că prefectul, de la care toată lumea aştepta o decizie, nu ştie prea multe, pentru că nu i-a mers mailul şi era la cumpărături. Convoacă totuşi ieri, comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui şef este.

Primele anunţuri oficiale, primele gafe:

Mariana Stancu Țipișcă- purtător de cuvânt Prefectura Bucureşti: Şi creşele, universităţile, instituţiile de învăţământ de stat şi private au activitatea didactică faţă în faţă suspendată.

După o oră, cineva îşi dă seama de gafa făcută. Creşele sunt în subordinea administraţiei locale, universităţile decid singure dacă trec în regim online, deci hotărârea semnată de prefect nu are valoare.

În plus, nici afterschool-urile nu pot fi închise prin decizia Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. În consecinţă, la ora 18.45 e convocată o nouă şedinţă, care să modifice neregulile.

Mariana Stancu Țipișcă - purtător de cuvânt Prefectura Bucureşti: Activitatea din creşe şi din afterschool-uri se va desfăşura în continuare cu respectarea strictă a prevederilor legale ale ordinului comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării, al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Reporter: De ce s-a venit cu această rectificare? Nu s-a ştiut de prima dată că nu intră în atribuţiile Prefecturii?

Mariana Stancu Țipișcă - purtător de cuvânt Prefectura Bucureşti: A fost o eroare materială şi s-a făcut o îndreptare de eroare materială

Reporter: De ce nu le explicaţi bucureştenilor de ce s-au luat aceste decizii cu 3 ore înainte să intre în vigoare?

Andi Manciu, şeful Grupului de Comunicare Strategică: A făcut declaraţii purtătorul de cuvânt al prefectului.

Cât despre prefect, acesta pare infectat cu virusul muţeniei. De duminică nu poate fi contactat pentru explicaţii. Ca să îşi mai spele imaginea, Guvernul a decis să îl inlocuiască.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro