Antena Meniu Search
x

Închiderea școlilor din România rămâne o decizie controversată

În Europa se poate, dar la noi, nu! Franţa, Germania sau Spania, ţări cu un număr uriaş de îmbolnăviri, nu au închis şcolile. România, statul care a gestionat mai bine pandemia, după cum spunea chiar preşedintele, a interzis cursurile faţă în faţă în multe localităţi, inclusiv în Capitală. Medici, dar şi foşti miniştri ai Educaţiei consideră că Guvernul face o mare greşeală: sacrifică două generaţii de elevi.

de Redactia Observator

la 30.10.2020 , 20:47

  • Aproape un sfert dintre elevii români învață de acasă, cei mai mulți fiind din București.
  • În Franţa, Germania sau Spania au fost închise doar câteva unități de învățământ.

3.500 de şcoli sunt acum în scenariul roşu. Asta înseamnă că aproape un sfert dintre elevii români învaţă de acasă. Cei mai mulţi, 250.000 la număr, sunt din Bucureşti. Medici, dar şi specialişti din învăţământ cred că dacă sunt respectate măsurile sanitare, cursurile pot avea loc şi fizic.

Carmen Dorobăț, medic infecționist: Nu actul didactic în sine este cel cu probleme sau școala în sine, ci toate activitățile de pe lângă actul didactic: dusul, adusul de la școală, after-school-urile. La școlile din Franța, ei au transportul asigurat la nivel de școală.

Aşa au procedat Franţa, Germania sau Spania, ţări cu număr mai mare de infectare decât România sau chiar în carantină. În toate aceste state, au fost închise doar câteva unităţi de învăţământ, unde au apărut focare.

Vezi și

''Aici, în Germania, până acum au fost foarte puține cazuri de copii care s-au îmbolnăvit în școli. Măsurile care s-au luat încă dinainte sunt destul de stricte'', spune o româncă din Germania. 

Regulile sunt respectate cu stricteţe pentru că altfel se ajunge la situaţii dezastruoase. O demonstrează şi un studiu publicata de ziarul El Pais. Specialiştii spainioli au arătat că virusul se poate răspândi la fel de repede, indiferent de încăpere. Într-un bar, de exemplu, dacă nu este purtată masca, se pot îmbolnăvi 14 din cei 18 clienţi. Într-o locuinţă, rata de infectare este şi mai mare. Ignorarea măsurilor poate duce la îmbolnăvirea tuturor persoanelor dintr-o cameră.

La şcoală însă, situaţia se schimbă. Dacă nimeni nu poartă mască, atunci se îmbolnăvesc doar 12 elevi dintr-o clasă de 24. În cazul în care gura şi nasul sunt acoperite, atunci infecţia trece la cinci dintre cei 24 de copii, iar dacă încăperea este aerisită, atunci se poate îmbolnăvi o singură persoană.

La Bucureşti, Guvernul şi noul primar general nu dau vreun semn că doresc să redeschidă şcolile. Reprezentanţii unităţilor de învăţământ private merg în instanţă şi le cer judecătorilor să decidă reluarea cursurilor faţă în faţă.

Nu este prima dată când o restricţie dată de Guvern ajunge pe masa judecătorilor. În urmă cu două luni, magistraţii au stabilit că unele localităţi au fost carantinate în mod ilegal.  

Cristian Ene, avocat: Judecătorul va verifica dacă va avea de ales între a proteja sănătatea publică sau încălcarea dreptului omului de a avea acces la educație. Orice persoană prejudiciată poate cere instanței acordarea unor daune morale sau materiale.

Marţi se vor împlini 14 zile de când Capitala a depăşit rata de infectare de trei la mie, însă cum numărul de cazuri a crescut fără oprire, şansele ca elevii să revină în bănci sunt minime.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiți să luaţi algocalmin?
Observator » Educatie » Închiderea școlilor din România rămâne o decizie controversată