Live Video Klaus Iohannis: Trebuie să oferim copiilor școală în formatul fizic și să aducem instituțiile de învățământ în secolul 21
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după o şedinţă pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că situația din școli, unde au fost înregistrate deja cazuri de Covid-19 după reluarea cursurilor, este bună și că elevii au nevoie de școală în format fizic. Totodată, Klaus Iohannis a anunțat investiții în educație.
- Klaus Iohannis a vorbit despre reluarea şcolii, în contextul cazurilor de coronavirus înregistrate în unităţile de învăţământ
- Președintele României a anunțat și investiții în sistemul educațional
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis, despre reluarea şcolii în format fizic
- Am cerut o situație a școlilor, iar situația este bună. Sunt peste 10.000 de școli, care funcționează cu elevii prezenți în școală.
- Sunt peste 6.000 de unități care funcționează în scenariul galben
- Peste 2 milioane de elevi au început școala. Asta reprezintă peste 70% din totalul elevilor din România.
- Trebuie să fim realiști. Pandemia nu s-a terminat, chiar dacă din fericire s-au adoptat măsuri restrictive care au permis să se reducă numărul de infectări, nu putem să spunem că am scăpat.
- Este extrem de important să respectăm restricțiile impuse, să fim responsabili. Acum chiar avem un motiv foarte serios în plus: sunt copii din România cărora trebuie să le oferim școală, în format fizic.
Investiții în educație, cu bani europeni
- A doua tema a reprezentat-o cum putem finanța școala din programul de redresare și reziliență, din peste 30 de miliarde de euro care vor fi disponibili la dispoziția României în următorii ani pentru a repara ce s-a stricat din cauza crizei provocate de pandemie.
- Am căutat cele mai bune zone în care pot fi solicitați bani pentru a face școala românească mai bună. Noi dorim să oferim tuturor copiilor din România șansa de a învăța, de a avea o meserie a viitorului, să se realizeze ca oameni.
- Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează să meargă mai departe. Iar pentru societate ne dorim tineri bine pregătiți, care sunt dispuși și capabili să aibă meserii bune, bănoase și să obținem o societate care câștigă bine și care își permite să plătească și pensiile pentru cei în vârstă.
- Pornim cu multe școli cu probleme, cu un sistem care nu a fost suficient finanțat multe decenii și cu elevi care, în ziua de astăzi, vor mai mult.
Ce se poate face cu banii europeni în învățământ?
- Am reușit să cristalizăm câteva domenii unde putem investi acești bani europeni
- Primul este digitalizarea: asta înseamnă și calculatoare, dar înseamnă mult mai mult. Platforme digitale pentru învățământ online, digitalizarea întregului sistem școlar.
- Este nevoie de dotări. Mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, de dotarea bibliotecilor, tuturor școlilor cu material didactic, auxiliar.
- Capitolul modernizare. Aflăm în fiecare toamnă statistici cu școli care nu sunt autorizate, care nu au toate dotările necesare. Modernizarea școlilor din România este esențială. Putem să le dotăm, să le modernizăm, să rezolvăm cu instalațiile sanitare și să aducem școlile în secolul 21.
- Ne dorim un mediu curat, să întreprindem toate măsurile pe care putem pentru a preveni încălzirea climeni. Nu vorbesc doar despre educația pentru un mediu sănătos, ci mergem mult mai departe: putem construi școli verzi.
Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei și vaccinarea în România
- Suntem pe un platou. Însă suntem departe de a putea spune că s-a terminat pandemia.
- Respectați restricțiile: purtați mască, distanțare.
- Începând de azi e în vigoare o nouă stare de alertă. Din cauza evoluției nu s-a putut renunța la restricțiile în vigoare.
- Campania de vaccinare merge din ce în ce mai departe. Numărul de doze de vaccin crește de la o lună la alta, precum și numărul centrelor.
- Avem o șansă să terminăm cu această pandemie dacă ne vaccinăm.
Zeci de cazuri cu coronavirus printre elevi şi profesori
La finalul primei săptămâni de când elevii s-au întors fizic la ore, avem înregistrate mai multe cazuri de Covid-19 în toată ţara.
De la reînceperea cursurilor în format fizic, în judeţul Constanţa 8 elevi au fost confirmaţi pozitiv cu coronavirus. De asemenea un număr de 6 persoane angajate în unitățile de învățământ au ieșit pozitiv la testele Covid.
În Timiş, de luni avem 19 elevi şi 16 profesori infectaţi.
În Olt, avem un caz.
În Baia Mare, sunt infectaţi cu coronavirus un elev, o educatoare şi două îngrijitoare.
În Suceava, sunt patru cazuri: trei elevi şi o profesoară.
În Dolj, sunt infectaţi un elev, un profesor şi un student.
În Gorj sunt 17 cazuri, dintre care 5 au fost descoperite joi.
În Prahova, 11 elevi de la Colegiul Național Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza au fost confirmați cu Covid-19.
În Alba, s-au înregistrat 5 cazuri de covid la Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul.
Elevă a unei şcoli din Bucureşti, infectată cu coronavirus
Potrivit Direcției de Sănătate Publică București, este vorba despre un elev din ciclul primar, care a fost testat în afara școlii, fiind confirmat cu Covid-19.
Părinții au anunțat unitatea de învățământ, iar DSPMB a început ancheta epidemiologică.
Clasa a suspendat orele, elevii trecând la cursurile online.
Din primele informții, eleva a fost testată pozitiv marți, iar de miercuri, copiii nu au mai mers la școală.
Luni, din cei 28 de elevi ai clasei, doar 26 au mers ore, pentru că două familii au optat pentru şcoala online şi în semestrul al doilea.
Școlile, redeschise în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus
După aproape 12 luni de cursuri online, luni, 8 februarie, peste 2,4 milioane de elevi au revenit, fizic, la școală.
Ieri, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că de când s-au redeschis majoritatea școlilor nu s-au înregistrat nici măcar cazuri de elevi care să prezinte simptome.
„Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele școlare județene, deci cu toate școlile.
Până acum nu au apărut nici măcar cazuri în care elevii să fi avut simptome, darămite cazuri care să genereze supendarea activității la clasă. Evaluările vor fi făcute săptămânal, raportările de vineri vor fi luate ca referință pentru rata de infectare pentru a ști cum se derulează lucrurile în continuare”, a spus Sorin Cîmpeanu.
În prima zi de redeschidere a școlilor, premierul Florin Cîțu a lansat un apel la responsabilitate din partea tuturor, astfel încât unitățile de învățământ să nu se transforme în focare de COVID-19:
"Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme. Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰