Meniu
Search
x

Astăzi se redeschid şcolile. A fost publicat noul formular prin care părinții își dau acordul pentru testarea copiilor

După aproape 12 luni de cursuri online, astăzi, 8 februarie, peste 2,4 milioane de elevi se reîntorc în bănci. Cu doar câteva ore înainte de redeschiderea şcolilor, Ministerul Educaţiei a publicat forma finală a formularului prin care părinţii îşi dau acordul pentru testarea copiilor cu simptome de Covid-19.

De Veronica Micu la 08.02.2021, 09:05
  • Luni, 8 februarie, se întorc la școală 2,4 milioane de copii.
  • Autoritățile au prezentat un nou formular de exprimare a consimţământului părinţilor pentru testarea copiilor.

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat duminică seară, la ora 23.00, cu doar câteva ore înaintea de începerea semestrului doi, forma finală a formularului, prin care părinţii îşi dau acordul ca elevii să poată fi testaţi de COVID cu teste antigen, la şcoală.

Inițial, documentul a fost publicat vineri seară pe site-ul ministerului Sănătății, dar a fost modificat după ce premierul Florin Cîţu a declarat că doar părinţii copiilor ce prezintă simptome trebuie să completeze aceste formulare. 

Formularul prin care părinţii îşi dau acordul ca elevii să poată fi testaţi de COVID cu teste antigen, la şcoală

”Îmi exprim consimţământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de  către personalul medical, în condiţiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19”, este formularea din documentul referitor la consimţământul părinţilor pentru testarea copiilor.

Există şi două opţiuni care pot fi bifate:

  • doar în prezenţa părintelui/tutorelui legal; 
  • în absenţa părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical.

Documentul are doar însemnele Ministerului Sănătăţii, nu şi pe cele ale Ministerului Educaţiei.

Ce se întâmplă cu copiii la școală dacă au simptome

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide

Ministerul Sănătății precizează că testarea cu teste antigen rapide se recomandă și cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, nu doar elevilor.

De asemenea, se recomandă colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

Citește și:

Excepții de la purtatea măștii, în școli

Ministerul Educaţiei a făcut publice şi excepţiile de la purtarea măştii, care, în mod normal ar trebui purtată pe toată durata prezenţei în şcoală.

”Regulile şi excepţiile privind purtarea măştii sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii care are ca atribuţie principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. 

Potrivit actului normativ mai sus-menţionat, preluat şi în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei”, menţionează ministerul Educaţiei.

Instituţia precizează însă că, în funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măştii:

  • angajatul este singur în birou
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecţionate măştile pot purta măşti confecţionate din alte materiale decât cele la care se ştiu alergice sau alte forme de protecţie (de exemplu viziere).

”Persoanele cu afecţiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 şi de aceea este recomandată participarea lor on-line la activităţile didactice in locul prezenţei fizice fără mască. 

Astfel, din dispoziţiile legale mai sus menţionate, rezultă că excepţiile se aplică în funcţie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Începând de luni, 8 februarie, majoritatea elevilor ar urma să se întoarcă fizic la cursuri, procesul de învăţământ desfăşurându-se după trei scenarii, în funcţie de situaţia epidemiologică a localităţii în care se află unitatea de învăţământ.

De asemenea, Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au emis un ordin comun referitor la modul în care se va desfăşurat activitatea în şcoll.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Educatie » Astăzi se redeschid şcolile. A fost publicat noul formular prin care părinții își dau acordul pentru testarea copiilor