Video Lecţia preţioasă primită de elevii de liceu la Parchetul Militar, de Ziua Justiţiei. Au aflat secretele meseriei de procuror
Procurori şi liceeni, faţă în faţă. Cum rar se întâmplă. De Ziua Justiţiei, Parchetul Militar s-a umplut de elevi. Liceenii care au în plan să urmeze Facultatea de Drept au venit să se convingă că nu au făcut alegerea greşită. Au învăţat despre proceduri şi anchete, dar şi despre frumuseţea profesiei.
A fost ocazia perfectă pentru liceeni să afle secretele din spatele profesiei chiar de la şeful procurorilor militari din România. "Am considerat că în această zi de sărbătoare a justiţiei militare să invităm de la liceul Tudor Vianu elevi din clasele a XI-a si a XII-a pentru a le prezenta meseria de procuror militar", spune Paul Truică, procuror general, Parchetul de pe lângă Curtea Militară.
Procurorii, faţă în faţă cu liceenii
"Cercetăm infracţiuni săvârşite de militari până la gradul de colonel, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar, iar infracţiunile săvârşite de generali la Parchetul Curţii Militare de Apel. Un militar când a săvârşit o infracţiune va fi sesizat Parchetul Militar. Cercetările se fac de către procurorul militar, în puţine cazuri se fac de către poliţie", au aflat elevii.
Pe masa procurorilor militari ajung cazuri care s-au petrecut chiar şi în urmă cu zeci de ani. Iar cu cât dosarul e mai vechi, cu atât e mai greu de rezolvat. "Prima revoltă a muncitorilor de la Tractorul şi de la Autocamioane. Dosarul acesta se află în instrumentare la Parchetul Curţii Militare de Apel, am demarat cercetările, se află în plină desfăşurare trebuie să identificăm persoane vătămate, să identificăm organele care au făcut cercetarea, deci este un dosar încărcat cu istorie multă", le-a fost explicat elevilor.
Viitorii procurori militari au plecat acasă cu informaţii preţioase. "Toate etapele prin care trece o anchetă şi cât de interesant este procesul de strângere a probelor", spune unul dintre elevi. "Responsabilitatea care este pe urmele judecatorului pentru că în mâinile lui stă decizia finală", crede un altul.
Întâlnirea cu elevii de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală a fost o premieră pentru reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel. O acţiune pe care, însă, promit să o repete.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰