Antena Meniu Search
x

Video Lista obligatorie pe care a primit-o un părinte, la începerea grădiniței: mașinuțe, păpuși, mingi, cuburi și trenulețe, printre altele

Nici bine nu a început anul şcolar, că au şi sosit listele de cumpărături obligatorii pentru părinţi. În ţara în care învăţământul ar trebui să fie gratuit, la grădiniţă, părinţii sunt puşi să cumpere inclusiv săpun şi hârtie igienică. Mai mult, listele conţin puzzle-uri, maşinute şi păpuşi, dar şi indicaţii clare pentru magazinele din care se vor face cumpărăturile. Norma de hrană s-a mărit, aşa că un părinte trebuie să cheltuiască în luna septembrie cel puţin un salariu minim pe economie pentru fiecare copil. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 08.09.2022, 13:00

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Aşa arată lista de cumpărături impusă de o grădiniţă din Bucureşti părinţilor. 

Mamă: Am primit lista din prima zi de grădiniță și pe lângă consumabile pe care trebuie să le plătim tot noi, am primit și o listă lungă de jucării, ne-au zis și magazinul de unde să le cumpărăm, am făcut un calcul, pentru un copil la grădiniță și mai am și un copil la școală, pentru care trebuie să cumpăr inclusiv auxiliarele, în jur de 300 de lei, deci suma totală e undeva la o mie de lei. 

Citește și: Idei pentru pachetul de la școală al copilului. Cum să-i pregătești un lunch box sănătos și gustos

Pe acelaşi subiect

Părinții, nevoiți să scoată bani pentru tot felul de obiecte educaționale

Altă grădiniţă, altă listă. Aici părinţii trebuie să cumpere şi puzzle, o carte cu poveşti, şi, atenție, un microscop, o lupă, un glob pământesc şi o balanţă. Directoarea grădiniţei susţine că nu ştie nimic despre listă şi spune că probabil cazul este izolat, o singură educatoare. 

Iulian Cristache, Federația Părinților: Primesc zece, 15, 20 de mesaje la începutul fiecărui an școlar. Nu este nevoie să cumpărăm noi dosare pentru școală, pentru secretariat, nu este nevoie să cumpărăm noi becuri, nu este nevoie să punem noi draperii! Nu cred că există școală românească să nu își permită să își cumpere săpun lichid și hârtie igienică. 

La creşă sau la grădiniţă, tot părinţii cumpără materiale sanitare la începutul fiecărei luni. Adică hârtie igienică, şerveţele umede şi uscate, prosoapte de bucătărie şi săpun lichid. 

Larisa Gojnete, inspector școlar: Din costul standard pentru cheltuieli materiale, unitățile de învățământ ar trebui să aibă posiblitatea să achiziționeze materiale didactice. Inspectoratul Şcolar este ferm în a nu tolera astfel de practici. În situația în care se confruntă cu liste recomandate, impuse, recomandăm părinților să se adreseze conducerilor unităților de învățământ și Inspectoratului Municipiului din București, pentru a efectua verificări. 

Codul de etică interzice primirea de bunuri sau bani pentru educație, în școli și grădinițe

Codul de etică arată clar că şi la şcoală, şi la grădiniţă, este interzisă primirea de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaţionale. Ba mai mult, cadrele didactice pot recomanda materiale didactice sau auxiliare doar daca sunt gratuite, fără a impune achizitionarea celor contra cost.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Și mâncarea copiilor s-a scumpit la grădiniță. Dacă anul trecut părinții plăteau între 12 și 15 lei pe zi pentru masă, anul acesta unele sectoare au mărit tarifele la 23 sau chiar 27 de lei pe zi. Asta înseamnă că, la final de lună, părinţii plătesc şi mai bine de 500 de lei. 

Dacă punem la socoteală şi hainele şi încălţămintea, ghiozdanul sau rechizitele personale, pe care părinţii le-au cumpărat deja copiilor, costurile totale depăşesc în septembrie un salariu minim pe economie în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » Lista obligatorie pe care a primit-o un părinte, la începerea grădiniței: mașinuțe, păpuși, mingi, cuburi și trenulețe, printre altele