Antena Meniu Search
x

Peste 300.000 de elevi așteptați să se întoarcă la ore, de săptămâna viitoare, dar măștile de protecție lipsesc din școli

Cu o săptămână înainte ca elevii din anii terminali să se întoarcă în bănci, în şcoli nu există măşti de protecţie. Ministerul Educaţiei vrea să cumpere 17 milioane pentru copii şi profesori.

de Redactia Observator

la 25.05.2020, 19:54

Vezi și
  • Elevii ar urma să stea câte 10 în clasă, la cursurile de pregătire.
  • Cine are temperatură mai mare de 37,3 grade, nu intră în școală.

Dar procedura de licitaţie a fost anulată în ultimul moment. Între timp, în şcoli sunt luate măsuri speciale. De la panouri din plexiglas la tuneluri de dezinfectare. 

În şcolile din Capitală, pregătirile sunt în toi pentru primirea elevilor din anii terminali care, săptămâna viitoare, încep recapitularea materiei înainte de examene. Înainte de a ajunge în bănci, vor trece mai întâi printr-un tunel dezinfectant. Iar în clase vor fi separaţi cu panouri de plexiglas.

Lucia Minchevici, director Şcoala 194: Cred că aceste condiţii de siguranţă îi vor ajuta să se simtă relativ relaxaţi.

Pe 2 iunie, 180.000 de elevi de clasa a 8-a şi 150.000 de clasele a 12-a şi a 13-a sunt aşteptaţi în şcoli să facă pregătire pentru examenele de final de an. Absolvenţii de gimnaziu vor face cursuri doar două ore pe zi, iar ceilalţi- trei ore. 

De altfel, în şcolile din toată ţara au fost create circuite. Elevii, dar şi profesorii, vor fi triaţi cu termometrul. Cine are peste 37,3 grade temperatură, nu va avea voie în clasă.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Dacă în această clasă învăţau până în urmă cu trei luni 30 de elevi, de săptămâna viitoare se vor întoarce în bănci doar 10. Distanţa între bănci va fi de 2 metri, însă chiar şi aşa, elevii vor fi nevoiţi să poarte măşti de protecţie, atât la pregătire cât şi la examenele naţionale.

Doru Taşcău, director liceu: Sunt două săli în care vom face cursuri de pregătire. Au intrare separată elevii pe partea dinspre bulevard. Am dotat cu termometru.

Toate şcolile din ţară trebuie să respecte regulile.

Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarţa: Fiecare băncuţă cu numele elevului, catedra profesorului care va supraveghea şi va face această pregătire cu copiii.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Pe lângă distanţa socială ce va fi menţinută în clase, dascălii se vor asigura că elevii nu se vor aglomera pe holuri. Pentru asta au fost făcute marcaje ca să ţină elevii la o distanţă de 2 metri unul faţă de celălalt.

Măsurile de siguranţă vor fi obligatorii şi la examenele de final de an.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Primii la examen vor fi elevii de clasa a opta. 15 iunie, proba pentru limba romană și 17 iunie, matematică. Elevii vor afla primele rezultate pe 22 iunie, atunci când tinerii de clasa a douăsprezecea vor începe examenul de Bacalaureat. Limba română pe 22 iunie, limba obligatorie a profilului, 24 iunie, iar proba a treia, la alegere, pe 25 iunie. Rezultatele la Bacalaureat vor fi afișate online în 30 iunie.

Până atunci, şcolile rămân însă cu o problemă - măştile de protecţie. Ministerul Educaţiei a promis 15 milioane de măşti de tip II R. Însă cu mai puţin de o săpămână înainte de reluarea cursurilor, nu are de unde să le cumpere.

Două companii de stat s-au înscris la licitaţia iniţială- Societatea de Administrare a Participanților din Energie și UNIFARM. Una nu avea măştile cerute, cealaltă nu avea destule pentru cerinţele Ministerului.

Aşa că achiziţia a fost anulată. Procedura a fost relansată astăzi, dar cu o modificare a cerinţei: tipul de mască II sau echivalentul naţional pentru ele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Peste 300.000 de elevi așteptați să se întoarcă la ore, de săptămâna viitoare, dar măștile de protecție lipsesc din școli