Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ministrul Educației anunță controale în școli, după ce rata de vaccinare s-a modificat peste noapte | Se pregătește testarea în masă a elevilor

Ministrul Educaţiei anunţă controale în şcoli începând de luni. Vrea să verifice de ce în unele unităţi de învăţământ rata de vaccinare raportată a crescut sau a scăzut peste noapte. Cât priveşte testele de salivă, vor ajunge în şcoli de la jumătatea lunii. Primul lot va fi furnizat de firma de modă a lui Cătălin Botezatu, iar următorul de firma familiei Cămătaru, cunoscută pentru problemele cu legea. 

de Redactia Observator

la 07.11.2021 , 19:22

54% dintre şcoli erau programate să se deschidă de mâine pentru că au atins un procent de vaccinare de 60% în rândul angajaţilor. Asta spunea Sorin Cîmpeanu vineri, vorbind de cifrele înregistrate la sfârşitul lunii trecute. Azi, cu o zi înainte să înceapă orele, rata de vaccinare s-a modificat. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: De vineri pe 29 octombrie, până vineri, pe 5 noiembrie, da, am avut situații cu modificări semnificative pentru rata de vaccinare. Prin actualizarea acestor date, luni vor putea merge la grădiniţă şi la şcoală elevii din 68% de şcoli şi grădiniţe. 

Deşi ministrul Educaţiei speră că ridicarea ratei de vaccinare e semn că profesorii vor la şcoală, e totuşi îngrijorat că ar putea fi vorba şi de raportări false. Mai ales că există şi scăderi bruşte la unele şcoli, ca să mai rămână în online. 27 de şcoli au făcut cerere în Bucureşti pentru asta. Iniţial, responsabilitatea pentru corectitudinea raportărilor era lăsată în grija autorităţilor locale.

Vezi și

Reporter: Verificaţi în vreun fel aceasta raportare a şcolilor?

Pe acelaşi subiect

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Cu siguranţă da. Raportările sunt asumate la nivelul fiecarei școli, la nivelul fiecarei inspectorat județean, afișate de inspectorat si transmise Ministerului Educației. 

Ministrul Educației anunţă o verificare mult mai atentă în școli

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Controalele au în vedere respectarea regulilor sanitare în școli. Vom confrunta rata de vaccinare afișate pe site cu registrul de vaccinare național. 

Elevii speră să revină toţi în bănci. Mai ales cei care locuiesc în zone cu incidenţă zero. Sunt 30 şcoli în această situaţie la nivel naţional. Şi alte câteva zeci care s-ar încadra în scenariul verde oricum. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Dacă ne-am fi raportat la rata de incidența 10 la sută dintre elevi și preșcolari maximum ar fi putut să meargă la școală, în felul acesta merg la școală 2 milioane de copii de luni. Va trebui să fie corectat. Sunt încrezător că vom găsi modalități de îmbunătățire a acestor prevederi. 

Se pregătește testarea elevilor la nivel național

În acelaşi timp, testarea elevilor mai ales în localităţile cu incidenţa mare este absolut necesară, spun părinţii. În special în Capitală. 

Silviu Morcan, Consiliul Elevilor: Nu știm când vor ajunge în școli, cum vor fi folosite, care este procedura exactă prin care elevii se vor testa, de câte ori pe săptămâna și așa mai departe. Directorii de școli sunt într-o nebuloasă în ceea ce privește organizarea pentru 8 noiembrie. 

Primul lot din cele cinci milioane de teste pe bază de salivă vor fi furnizate de firma de modă a lui Cătălin Botezatu. Următorul lot, de la firma fraţilor Cămătaru. În şcoli, testele ar urma să ajungă din 15 noiembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Educatie » Ministrul Educației anunță controale în școli, după ce rata de vaccinare s-a modificat peste noapte | Se pregătește testarea în masă a elevilor