Ministrul Educației, despre gafa de la Simularea Națională: ”Nicio greșeală nu poate fi justificată”
Simulările naţionale nu au venit doar cu proteste anul acesta, ci şi cu multe erori. O poezie scrisă de un german i-a fost atribuită unui poet român, în una din cerinţele de la limba română.
Simulările naţionale nu au venit doar cu proteste anul acesta, ci şi cu multe erori. O poezie scrisă de un german i-a fost atribuită unui poet român, în una din cerinţele de la limba română. O eroare pentru care ministrul Educaţiei cere anchetă. Între timp, elevii continuă boicotul şi ameninţă să dea foile goale la examene. Marți, au susţinut simularea la matematică.
Poezia "Stai şi-asculţi sub ramuri" a fost textul la prima vedere ales pentru simularea de limba şi literatura română, de la clasa a opta. Deşi îi aparţine lui Henrich Heine, opera apare pe foaia de examen ca fiind scrisă de poetul român Ştefan Octavian Iosif, cel care doar a tradus-o, în anul 1895.
"Este doar o simpla simulare". Este raspunsul pe care l-am primit de la cei care concep subiectele pentru examenele naţionale. Centrul national de evaluare si examinare ne-a transmis ca da, este posibil sa fi aparut o eroare in momentul in care au redactat subiectele.
Ministrul Educaţiei nu e de aceeaşi părere şi cere să se facă anchetă.
Şi subiectele de la clasa a şaptea au stârnit controverse. Exprimările precum "activităţi extracurriculare" sau "slujitor" nu fac parte din vocabularul comun al elevilor de 13 ani, spun profesorii.
Marți, elevii au susţinut simularea la matematică.
Dar testele verifică doar capacitatea de a memora, şi nu a competenţelor tinerilor, spun reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, care ameninţă să predea foile goale la examen - un protest fără precedent în învăţământ.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰