Antena Meniu Search
x

Monica Anisie, despre principalele norme sanitare de începere a şcolii. Apel important pentru părinții îngrijorați

Monica Anisie a venit cu precizări despre normele sanitare care au fost propuse de autorităţi pentru începerea noului an şcolar. Într-o declaraţie pentru Observator, Ministrul Educaţiei a transmis părinţilor că ”spațiul școlii va fi unul cu risc diminuat”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 19.08.2020, 15:23

Principalele norme sanitare de începere a şcolii. Apelul ministrului Monica Anisie către părinți
Principalele norme sanitare de începere a şcolii. Apelul ministrului Monica Anisie către părinți - Mediafax Foto / Dragos Pascaneanu via Hepta
  • Regulile sanitare în școli vor fi aprobate printr-un ordin al Ministerelor Educației și Sănătății.
  • ”Nu are justificare temerea de a duce copiii la școală”, a spus Ministrul Educației.

Monica Anisie a afirmat că normele sanitare vor fi aprobate prin ordin comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății după ce va fi primit un feedback din teritoriu pe forma aflată încă în dezbatere publică. 

Potrivit ministrului, la data de 7 septembrie, direcțiile de sănătate publică vor informa școlile asupra situației epidemiologice din fiecare zonă. Apoi se va lua o decizie asupra scenariului în care se va redeschide fiecare unitate de învățământ în parte.

”În principiu, începem cursurile în spațiul școlii din 14 septembrie”, a spus ministrul Monica Anisie, în exclusivitate pentru Observator.

Anisie a precizat că multe dintre normele propuse acum au fost respectate și în momentul redeschiderii școlilor, înaintea examenelor naționale. 

”Se vor face acele circuite de intrare și sosire, vor fi dezinfectate sălile în fiecare dimineață și între schimburi, se păstrează distanța fizică de un metru și vor fi amplasate separatoare între băncile elevilor unde nu se poate respecta distanțarea. Curtea școlii va fi și ea dezinfectată. În pauză, elevii când vor merge în spațiul școlii să aibă și ei acel spațiu securizat. Vor purta mască toți elevii și profesorii, excepție fac preșcolarii”, a spus ministrul Anisie.

Despre școlile aglomerate

”Așa cum este prevăzut în proiectul de ordin, toți elevii vin la școală, în funcție de scenariu, păstrând distanțarea de un metru, sau cu separatoare. În funcție de scenariul epidemiologic în care ne aflăm, vom lua măsurile care se impun. Dacă scenariul e verde, vor fi toți elevii în clasă. Și în alte state s-a renunțat la măsura de a distanța fizic elevii, dar există separatoare”, a spus ministrul Monica Anisie.

Întrebată de declarația pe care părintele va fi nevoit să o dea la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar, Anisie a spus că este ”o declarație pe care o dăm toți, acum, la toate instituțiile”. 

Spațiul școlii, ”risc de îmbolnăvire diminuat”

”Este important ca părintele să evalueze starea de sănătate a copilului”, a mai spus ministrul.

Monica Anisie le-a transmis părinților îngrijorați că ”nu are justificare temerea de a duce copiii la școală” și că ”spațiul școlii va fi unul în care riscul de îmbolnăviri va fi diminuat”. 

”Și în perioada în care am organizat examenele naționale a fost această temere. Și s-a dovedit că nu a fost tocmai justificată. Spațiul școlii va fi unul în care riscul de îmbolnăviri va fi diminuat. (...) În situații în care există din partea medicilor recomandări clare că acel copil nu poate să frecventeze cursurile, acel copil va face cursuri online”, a spus ministrul, pentru Observator.

Despre profesorii care se tem să revină la catedră

”Fiecare dintre noi trebuie sa evalueze starea de sănătate si sa ia decizia pe care o consideră cea mai bună. Sincer, in această perioadă am discutat cu mulți profesori, nu neapărat directori sau inspectori, și majoritatea mi-au spus că își doresc să revină în spațiul scolii cât mai repede”, a mai spus ministrul Educației. 

- Acest articol a fost realizat cu informațiile furnizate de reporterul Observator Mădălina Iacob.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Educatie » Monica Anisie, despre principalele norme sanitare de începere a şcolii. Apel important pentru părinții îngrijorați