Antena Meniu Search
x

Video Părinţii şi asociaţiile de elevi se opun măsurilor de detenţie sau suspendare a celor violenţi. "Trebuie reintegraţi, nu scoşi"

Copiii violenţi ar putea fi exmatriculaţi câteva zile, trimişi în sala de detenţie iar părinţii, amendaţi. Profesorii cer măsuri dure după valul de violenţe din şcoli iar ministrul Educaţiei e de acord cu acestea. Asociaţiile de elevi şi părinţii se opun însă vehement. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 11.04.2023, 20:24

Vezi și

La o şcoală de elită din Capitală, o profesoară a fost înjunghiată de un licean de 16 ani. La o zi distanţă, alti elevi din Prahova mimează acte sexuale cu dascălul. Au fost picăturile care au umplut paharul sindicaliştilor din Educaţie care acum cer pedepse drastice în astfel de cazuri. Pe lângă reintroducerea exmatriculării pentru cel mult 5 zile, pe listă mai sunt munca în folosul şcolii sau amendarea părinţilor pentru distrugerile produse de copiii lor. 

Mădălina Iacob reporter Observator: Cea mai controversata propunere de astazi este detenţia elevilor agresori. O sala de clasa in care sa fie dus elevul sub supravegherea unui cadru didactic si in care sa reflecteze asupra faptelor comise.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Propunem camere resursă care pot fi utilizate deja pentru acel proces de reflecție și liniștire al elevilor, dar și în cazul în care sunt alte tipuri de persoane din școală care generează astfel de incidente. Propunem, de asemenea, extindere a atribuțiilor centrelor județene de resurse și asistență educațională, incluzând dezvoltarea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea de intervenții în situații de violență școlară, plus medierea conflictelor și consiliere.

Pentru fapte deosebit de grave, sindicaliştii propun chiar mutarea elevilor în centre de reeducare.

Pe acelaşi subiect

Marius Nistor, Președintele FSE Spiru Haret: În momentul în care în mass media apar filme groaznice care pun întrebarea statutului de om pe care îl au niște persoane care pot face așa ceva, credeți ca aceste masuri sunt dure? În alte state există centre de reeducare! Acolo unde sunt trimiși copiii cu probleme deosebite de comportament! De ce nu există și la noi? De ce evităm să venim cu măsuri care să transforme școala într-un mediu sigur?

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor.

Percheziţionarea elevilor a fost, de asemnea, una dintre propuneri. Elevii consideră însă că pedepsele nu reprezintă o soluţie.

Mihnea Stoica, Asociaţia Elevilor: Trebuie sa ne uitam la preventie, sa ne orientam catre consilieri pregatiti in fiecare scoli si catre personal specializat care sa ajute elevii.

Ariana Duduna, Asociaţia Elevilor: Excluderea unor copii care au un comportament deviant, doar va aduce la alimentarea comportamnetului devinat. Nu e o soluție. Trebuie reintegrați, nu scoși.

Reprezentat Asociația Părinților: Iar reprezentanţii părinţilor susţin că pedepse trebuie să existe atât pentru elevii violenţi, cât şi pentru profesorii abuzivi. Hadeți să ne uităm câți consilieri cu pregătire avem să consilieze acești copii? M-a sunat un părinte din clasa cu acel copil care a pus cutițul la gântul profesoarei de japoneză. Și mi-a spus că de 2 ani de zile sunt terorizați de profesoara de japoneză. Ca îi ținea numai în teste, că le vobea urât.

Chiar în timp ce în Parlament se discutau noile legi ale Educaţiei, pe internet erau postate imagini dintr-o şcoală din Lugoj, unde elevii îşi împărţeau pumni fix ca în ringul de box. În anul şcolar 2021-2022, au fost înregistrate peste 9 mii 7 sute de incidente în unităţile româneşti de învăţământ, în creştere cu 20%

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » Părinţii şi asociaţiile de elevi se opun măsurilor de detenţie sau suspendare a celor violenţi. "Trebuie reintegraţi, nu scoşi"