Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pavel e cel mai bun din lume la matematică. Ce crede despre educaţia din România: "Trebuie să existe un pic de respect"

A câştigat de două ori aurul mondial la matematică şi se pregăteşte să mai câştige o medalie. Pavel Ciurea e în clasa a 12-a şi vrea să plece să studieze în America, pentru că e dezamagit de sistemul de învăţământ românesc. A reuşit cu ajutorul privaţilor. Tânărul s-a înscris la campania "100 de tineri pentru dezvoltarea României". 

de Redactia Observator

la 26.10.2024 , 19:58

La doar 18 ani, Pavel a câştigat deja două medalii de aur consecutive la Olimpiada Internaţională de Matematică şi abia aşteaptă următorul concurs. Poate lucra ore în şir la matematică, iar cifrele au fost pasiunea lui de mic. A iubit dintotdeauna jocurile de logică.

"Am avut şi un pic ghinion pentru că subiectele se dau din patru mari arii, patru mari domenii. Geometrie, algebră, teoria numerelor şi combinatorică. Şi din păcate nici pe mine nici pe colegii mei subiectele nu ne-au prea ajutat", declară Pavel Ciurea, campion mondial la matematică.

Dar au reuşit. Şi s-au clasat în primii 8 la sută din lume. I-au bătut pe cei mai buni elevi din India, Brazilia, Polonia sau Turcia. "Mi se pare că matematica ar trebui să fie acea materie, acel domeniu care te ajută să-ţi structurezi mintea ca să poţi să o foloseşti în a descoperi lucruri noi. La primul concurs, prima olimpiadă naţională îmi tremura compasu-n mână", adaugă Pavel Ciurea, campion mondial la matematică.

Vezi și

Pasiune descoperită în clasa a 5-a

În clasa a cincea a descoperit pasiunea la un concurs din Vâlcea. Profesoara de la clasă l-a chemat apoi la pregătire gratuita pentru olimpiade. Mai târziu, a fost ofertat de liceul international din Bucuresti, care i-a oferit si o bursă doar ca să studieze la ei. Statul însă le oferă prea puţin.

"România selectează 6 oameni care se duc la olimpiada internaţională. Ministerul oferă o pregătire de 7 zile pentru aceşti elevi. Oferă practic 700 de lei pe elev ca să se pregătească pentru olimpiada internaţională. Ca să poată să se apuce să investească în nişte ani de pregătiri sau poate nişte programe la şcoală, să investească în aceste concursuri să zicem, trebuie să existe un pic de respect", adaugă Pavel Ciurea, campion mondial la matematică.

Lipsă de respect, spune el, a simţit şi din partea ministrului Educaţiei anul trecut, când a ajuns cu echipa sa pe aeroport, cu medaliile la gât. Ligia Deca ar fi anunţat că vine, dar n-a mai ajuns.

"Un pic jignit aşa, un pic jignit. Adică dacă nu ni se spunea că o să vină, n-aveam nicio problemă. Asta este, fiecare oferă cât poate. Dacă ni s-a spus că o vină, mi s-a părut chiar un pic jignitor. Era sora mea care avea pe-atunci 6 ani, o ţinea tata în braţe, în maşină, a fost foarte greu pentru toată lumea care era acolo. La mine n-au ajuns scuzele", mărturiseşte Pavel Ciurea, campion mondial la matematică.

Tânărul olimpic vrea să plece peste ocean

De atunci, a mai câştigat câteva concursuri. Acum e decis să plece peste ocean, dar nu pentru totdeauna. "După ce termin facultatea aş vrea să mă întorc, chiar aş vrea să mă întorc în România şi poate să activez într-un domeniu oarecum tangent cu matematica, dar poate un pic mai practic, eu ştiu, ori securitate cibernetică", mai spune Pavel Ciurea, campion mondial la matematică.

Tânărul geniul al matematicii face parte din campania 100 de tineri pentru dezvoltarea României, lansata de Fundatia Dan Voiculescu, unde inspiră şi alţi tineri talentaţi din ţară.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Mergeţi să votaţi la alegerile prezidenţiale?
Observator » Educaţie » Pavel e cel mai bun din lume la matematică. Ce crede despre educaţia din România: "Trebuie să existe un pic de respect"