Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"

Zeci de tineri au fost prinşi în timp ce încercau să copieze la examenul de bacalaureat cu ajutorul telefoanelor mobile sau a altor gadgeturi. Cinci elevi din Argeş au fost daţi de gol de un mesaj RO-ALERT, care a sunat puternic în sala de clasă. Profesorii spun că la limba română subiectele au fost uşoare şi au fost şocaţi de perlele găsite în lucrările absolvenţilor de clasa a 12-a. 

de Mădălina Iacob

la 02.07.2024 , 20:33

Un sunet i-a dat de gol pe cei 5 candidaţi din judeţul Argeş. Ar fi putut scăpa basma curată dacă autorităţile nu ar fi anunţat dispariţia unui copil în zonă. Ro-Alert funcţionează chiar şi cu telefonul pe modul silenţios dacă nu este dezactivată opţiunea. Subiectele de la matematică şi istorie au fost mai simple decât la simulare, spun candidaţii. 

"Am avut cu Constituţiile României, comunismul, alea. Perioada comunistă, cum s-a instaurat. Credeam ca o sa pice perioada medievala, dar a fost simplu", a declarat un candidat. "Cred că se doreşte să ia multa lume bacul şi din acest motiv s-a făcut mult mai uşor. Cred că intenţionat, dar noi ne bucurăm", a spus altul. 

Mai mulţi elevi au luat în glumă proba la limba română

Vezi și

Tot în glumă au luat mai mulţi elevi şi proba la limba română. Iată ce a răspuns un tânăr la întrebarea dacă sinceritatea influenţează emoţiile în exprimare: "Io vă spun sincer că n-am emoţii, că sunt maho (macho) şi iau în pumni pe oricine mă supără"; La fel de sincer a fost şi alt candidat, care a scris comentariul operei lui Mihai Eminescu, în loc de Ioan Slavici: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul pentru BAC".

Pe acelaşi subiect

Profesorii au s-au amuzat când au citit următoarele enunţuri: "Notiţele autorului sunt didalahiile (didascaliile) scrise putin altfel, ca cititorii să înţeleagă ce se petrece în piesa veselă"; "În nuvela lui Slavici, lângă o moară afurisită, se petrec lucruri rele, cu persoaje puse pe rele"; "Ana este nevasta lui Ghiţă, dar are o aventură cu Lică, care fuge apoi se întoarce la moară şi îl ucide pe Ghiţă şi amândoi ard în focul iadului ca pedeapsă". 

"Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare"

Iată şi alte exemple de perle: "Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii (emoţii) pe tânărul ce l-a vizitat acasă"; "Întâi, autorul a rămas mut de emoţie, dar apoi a vorbit de trei ori cu unul Petru (Sf. Petru)"; "Autorul emoţionat i-a făcut lui Arghezi o perforaţie (peroraţie), dar marele poet l-a asmuţit (amuţit) ca pedeapsă".

"În clipa în care pronunţi promoţie în loc de emoţie, perforaţie, în loc de peroraţie, asmuţire în loc de amuţire, astea în gramatică se numesc etimologii populare. Elevul are impresia că aude un cuvânt, nu îl verifica şi îl scrie pe acela. Efectul este hazliu, dar în acelaşi timp trist, pentru că ei termină 12 ani de şcoală, acum 13 ani de şcoală, şi îmi pare rau, dar după cum scriu, mulţi sunt analfabeţi funcţionali", a explicat Florina Rogalski, profesoară de română.

Joi este ultima probă a bacalaureatului, în funcţie de profil. Rezultatele vor fi afişate luni. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"