Antena Meniu Search
x

Peste 2 milioane de elevi și preșcolari merg de astăzi la şcoală şi la grădiniţă. Aproape un milion de copii, însă, încep cursurile online

Ministrul Educației a anunțat că peste două milioane de elevi și preșcolari, adică două treimi din total, încep astăzi cursurile, în format fizic. Aproape un milion însă rămâne acasă, pentru că prea puţini dintre profesorii lor sunt vaccinaţi.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 08.11.2021, 19:17

Peste 2 milioane de elevi și preșcolari merg de astăzi la şcoală şi la grădiniţă. Aproape un milion de copii, însă, rămân acasă și fac cursurile online - Hepta

Cursurile în format fizic pot începe în unitățile de învățământ în care rata de vaccinare a personalului este mai mare de 60%. În intervalul 29 octombrie - 5 noiembrie, rata de vaccinare a salariaților din școli a crescut de la 54% la 68%.

Sorin Cîmpeanu a anunțat recent că în curând vor ajunge în școli și testele de salivă. În cazul în care școlile au probleme cu personalul sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60%, pot să solicite desfăşurarea cursurilor online.

Controale pentru rata de vaccinare în școli

Ministerul Educaţiei a anunțat, de asemenea, controale în şcoli începând de luni, pentru a verifica dacă rata de vaccinare raportată de unităţile de învăţământ este cea reală. Se pare că de vineri şi până duminică, rata de vaccinare s-a modificat în multe cazuri.

Pe acelaşi subiect

Se pare că de vineri şi până duminică, rata de vaccinare s-a modificat în multe cazuri. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut declaraţii în direct la Observator 13 privind noile controale care vor avea loc în şcolile din România.

"De vineri 29 octombrie, până vineri 5 noiembrie, într-o săptămână, da am avut situaţii în care au fost modificări semnificative ale ratei de vaccinare. Prin actualizarea acestor date, luni vor putea merge la şcoală sau al grădiniţă un număr de 68%.  În primul rând, controalele pe care le demarăm de mâine au în vedere respectarea regulilor sanitare în şcoli. În acelaşi timp, vom confrunta şi rata de vaccinare afişate pe site-ul instituţiei cu datele pe care ministerul educaţiei le are din registrul naţional de vaccinare", a declarat Sorin Cîmpeanu.

"A fost în discuţie şi ipoteza de a lua în calcul o rată de vaccinare de 70% în care să fie inclus şi cei care au trecut prin boală. S-a mers pe ideea iniţierii unui prog de 60% , fără includerea celor care au trecut prin boală. În această fază, aceste reguli sunt o variantă de compromis pentru că ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea a păstrării închise a tuturor şcolilor şi grădiniţelor din România o bună perioadă de timp. Nu este un criteriu perfect de departajare, dar vă asigur că el va fi perfectat. Nu pretindem că este e perfect, dar pentru că nu puteam nici să ţinem totul închis, nici totul deschis, ca şi când pandemia nu ar fi existat a trebuit un criteriu. El va trebui îmbunătăţit pentru că sunt multe neajunsuri îna cest mod de funcţionare, dar îna celaşi timp progresul vaccinării elevilor este extrem de important pentru că el va contribui într-o măsură foarte mare la starea de siguranţă sanitară în şcoli, atât a elevilor, cât şi a profesorilor. Avem deja 30% raportat la numărul elevilor eligibili care s-au vaccinar deja​", a mai spus ministrul Educaţiei. 

Măsurile se aplică la nivel naţional

Ministrul Educaţiei a menţionat că măsurile vor fi aplicate la nivel naţional, în ciuda faptului că există localităţi în care rata de incidenţă este oricum foarte mică.

"Este unul dintre neajunsuri pentru că dacă ne-am fi raportat la rata de incidenţă nu puteam evita pragul de 6 la mie, iar aplicarea pragului de 6 la mie ar fi făcut în aşa fel, deoarece în mai toate oraşele rata de infectare este de peste 6 la mie, ca 10% dintre elevi şi preşcolari maximum să poată merge la şcoală. În felul acesta pot merge la şcoală peste 2 milioane de elevi şi preşcolari de luni. Dar va trebui să fie corectat. Din discuţiile pe care le vom avea cu autorităţile sanitare sunt încrezător că vom găsi modalităţi de îmbunătăţire a acestor prevederi. Până atunci, îndemnul este la vaccinare şi la respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară", a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Când ajung testele de salivă la copii

Testele pe bază de salivă vor urma să ajungă în şcoli începând cu data de 15 noiembrie. Ministrul Educaţiei a menţionat că atât elevii, cât şi profesorii şi personalul nedidactic, auxiliar, vor fi testaţi gratuit cu testele pe bază de salivă.

"Conform informaţiilor pe care le avem de la UNAC, mâine se vor semna contractele subsecvente cu cei desemnaţi câştigători pentru lotul 1, iar marţi se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 şi trei. Urmează o periaodă de 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanţie, iar perioada de livrare este de 1-5 zile pentru lotul 1. Distribuţia se va face în maximum 24 de ore în teritoriu. În acest fel, în săptămâna care începe cu luni, 15 noiembrie vor fi disponibile în şcoli. Săptămâna aceasta, care începe mâine, Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să elaboreze o procedură pentru administrarea acestor teste în aşa fel încât atunci când vor ajunge în şcoli, personalul din şcoli să fie intruit cu minimul de instructaj pentru administrarea acestor teste. Şi personalul din şcoli (profesori, învăţători), dar şi personalul nedidactic şi auxiliar vor fi testaţi gratuit de două ori pe săptămnă cu aceste teste pe bază de salivă”, a conchis ministrul Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Peste 2 milioane de elevi și preșcolari merg de astăzi la şcoală şi la grădiniţă. Aproape un milion de copii, însă, încep cursurile online