Video Profesorii cer salarii de cel puţin 4.000 de lei pentru a nu intra în grevă. Lider de sindicat, mesaj pentru părinţii cu elevi mici: "Asta e viaţa"
Profesorii ajung la lecţia revoltei - vor să intre în grevă generală de luni şi să blocheze finalul de an şcolar plus examenele naţionale. Ca să arate că nu glumesc, încep protestul mâine, cu grevă de avertisment. Doar mărirea salariilor îi poate întoarce din drum. Premierul Ciucă şi viitorul prim-ministru Ciolacu par mai preocupaţi de rotativă, rocada PNL- PSD de la Guvern, de la sfârşitul lunii. Niciun mesaj astăzi pentru profesori.
La nivel naţional, şapte profesori din zece au semnat: sunt de acord cu greva generală. Protestul începe pe 22 mai, dar nu au stabilit când se termină. "Greva înseamnă încetarea lucrului, nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează!", spune Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.
Greva profesorilor. Când pun lacătul pe şcoli
Până atunci, mâine fac grevă de avertisment două ore. "De la ora 11, clopoţelul va suna pentru elevii mai mici, care vor pleca acasa. Elevii mai mari, însă, care mai au ore, vor lua o pauză, dar cu profesorul la catedră. Până la ora 13, când se va încheia greva de avertisment", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.
"Ne bucurăm, normal, suntem copii! Mi se pare normal să protesteze dacă îşi simt drepturile afectate. Îi susţin", mărturiseşte un elev. "O să pierdem din acele puţine ore rămase. Este rău pentru cei din anii terminali", crede altcineva.
- Profesorii vor să pună lacătul pe şcoli, dar Ciucă şi Ciolacu par mai preocupaţi de rotativă decât de...
- De luni se închid şcolile. Ce vor face elevii. Liderul FSLI: "Fac un apel către părinţi"
- Examenele naţionale, date peste cap de greva generală. Sindicaliştii îl critică pe Iohannis: "Preşedintele...
Greva poate amâna Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul
În cel mai grav scenariu, greva generală extinsă a profesorilor anulează sau amână examenele naţionale. Primele sunt Evaluările Naţionale de la clasa a şasea, programate săptămâna viitoare. Apoi înscrierile pentru Bacalaureat, Evaluarea de clasa a opta şi examenele de BAC din iunie.
"Eu nu cred că se ajunge acolo, cred că se rezolvă", este de părere o elevă. Cei mai îngrijoraţi sunt părinţii elevilor din clasele mici.
"Este recomandat ca elevii să stea acasă pentru că sunt riscurile mai mari în şcoală dacă nu va avea cine să stea cu ei. Le-am spus (n.r. părinţilor) să găsească soluţii şi să ne înţeleagă. Până acum nimeni nu ne-a înţeles, asta e viaţa!", adaugă Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.
Profesorii cer salarii de peste 4.000 de lei
Profesorii vor bani mai mulţi de la Guvern şi spun că România Educată nu poate deveni realitate cu salarii de 2.500 de lei pentru un debutant. Cer măcar 4.000 de lei pentru un cadru didactic la început de carieră. Ministrul Educaţiei refuză ideea îngheţării anului şcolar - anunţă negocieri cu profesorii.
"Există perspectiva unei întâlniri la nivelul liderilor coaliţiei în zilele următoare. Vreau să cred că nu ajungem luni la această formă de protest. Noi susţinem o salarizare motivantă pentru toate cadrele didactice", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Ultima grevă din învăţământ a avut loc acum 18 ani, când elevii nu au făcut şcoală trei săptămâni. Nu a fost, însă, cea mai lungă. Protestul din 1999 a durat cinci săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰