Antena Meniu Search
x

Regulile propuse de epidemiologi, pentru noul an școlar, considerate greu de pus în practică de elevi, profesori și părinți (Video)

Noile recomandări pentru începutul anului şcolar sunt lipsite de realism. Sau făcute pentru o altă realitate. O spun răspicat elevii, părinţii şi profesorii din sindicatele din învăţământ, după ce au citit documentele de la epidemiologi prezentate ieri, în exclusivitate, la Observator. Cum vor respecta copiii de clasa pregătitoare distanţa de un metru între ei? Şi cum vor învăţa să scrie literele alfabetului pe calculator? Ministerul Educaţiei promite că va avea răspunsuri şi soluţii săptămâna viitoare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 24.07.2020, 21:16

Vezi și
  • Elevii care merg la școală ar trebui să păstreze constant o distanță de un metru între ei.
  • Se pune problema cine stă acasă cu elevii, dacă aceștia vor face cursurile în sistem online.

După experimentul școlii la distanță din ultima jumătate de an, elevii spun în cor că vor să se întoarcă în bănci. Dar, distanța de un metru pare imposibil de pus în practică atunci când e vorba de preșcolari sau elevi din clasele primare. 

Tudor Panait, președinte elevi, București: Poate în timpul orelor de curs s-ar putea acest lucru, dar în pauză, când își vor petrece timpul liber în curte, cine să îi controleze să mențină distanța socială. 

Iar dacă rămân în online sau vin cu rândul la şcoală, părinții mai ridică o problemă. Cu cine stau copiii acasă? Și cum vor învăța alfabetul pe calculator? 

Iulian Cristache, Federația Părinților din România: Acești copii trebuie asistați. Vor fi familii la serviciu și nu vor avea cu cine să îi lase. Am solicitat un contract ferm încheiat între familie și școală, astfel încât să dea posibilitatea acelor familii care vor să își asume o doză de risc și să trimită copilul la școală. Dacă nu, Ministerul Educației să asigure resurse educaționale.

Despre astfel de resurse e greu de povestit. Ministerul Educației promite 250 de mii de tablete cu acces la internet până în data de 10 septembrie. Ghidul pentru noua tehnologie nu a apărut deocamdată. 

Claudia Chiru, învățătoare: Ar fi trebuit să se facă în vară această tehnologizare. Ministerul ne-a spus că tot va face. Avem din partea miniserului foarte multe postări pe Facebook și ni se transmite că vom fi instruiți și vom fi evaluați. Am cerut și eu să primesc un calculator și abonament la internet. Nu știu dacă voi primi sau nu.

Și pentru că la oraș e mai simplu decât la țară, această învățătoare a decis să testeze singură predarea online la clasa pregătitoare într-un proiect pilot. 

Claudia Chiru, învățătoare: Am invitat părinții să se înscrie la acest proiect care este experimental. Vom sta împreună luni, marți, miercuri și joi pe aplicația zoom, exact ca și cum va fi la școală. Vreau să văd ce provocări avem, ce nevoi trebuie să îndeplinim.

Profesorii din mediul rural sunt dispuși să vină la școală cu grupe mai mici de elevi, pentru că în multe locuri din România, clasele nu sunt la fel de aglomerate. Sindicatele din învățământ avertizează însă că, dacă educația va continua în sistem online, randamentul elevului se va înjumătăți. Mai ales că programa nu a fost încă adaptată la noua tehnologie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Regulile propuse de epidemiologi, pentru noul an școlar, considerate greu de pus în practică de elevi, profesori și părinți (Video)