Antena Meniu Search
x

Regulile pandemiei ar putea fi învățate de micii elevi mici prin joacă

Ne pregătim de începerea şcolii, dar cum? Pentru părinţi este o perioadă stresantă din toate punctele de vedere. De la regulile stricte pe care trebuie să aibă grijă că le înţeleg cei mici, până la asigurarea celor necesare, toate apasă pe umerii familiilor. Specialiştii spun că este important să îi învăţăm pe copii treptat şi în joacă despre reguli. Altfel, am putea să le provocăm anxietate şi refuzul de a respecta măsurile de siguranţă.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 05.09.2020, 21:05

Vezi și
  • Măsurile de protecție ar putea fi ușor învățate prin joacă.
  • Specialiștii spun că altfel riscăm să provocăm anxietate copiilor.

Cei mici înţeleg lucrurile serioase tocmai prin joacă. Iar experimentele de orice fel îi ajută să vadă lucrurile altfel. Un marker, un şerveţel şi o bucată de plastic sunt mai eficiente decât orice explicaţie serioasă. Exact aşa a înţeles şi Eva cum funcţionează dezinfectantul. În curând începe clasa a doua şi ştie că trebuie să se protejeze.

(Reporter): Crezi că va fi greu să purtaţi mască la şcoală?

(Elevă): Opt ore, cam da.

(Reporter): Cu toate astea, o vei purta, totuşi?

(Elevă): Da.

(Reporter): Ce se întâmplă atunci când îţi pui masca? Te simţi mai puternică, sau?

(Elevă): Mă transform într-o pisică supereroină.

(Reporter): Şi care sunt puterile tale, eşti mai puternică decât virusul?

(Elevă): Da, cu masca şi cu dezinfectantul.

Nu va fi uşor, spun într-o voce părinţi şi dascăli. Însă fiecare încearcă să rămână optimist în felul său. Importantă este abordarea problemei, spun psihologii. Masca este deja un accesoriu care face parte din peisajul de zi cu zi al tuturor, iar copiii ştiu deja că trebuie purtată.

Irina Gruia, psiholog: Elementul de noutate este, de fapt, relaţia cu această mască şi cum să pună interes în a purta masca. Dacă îi forţăm să poarte aceste măşti, ca absolut orice copil, vor găsi modalităţi diverse să nu o poarte, e important să îi explicăm copilului, în funcţie de vârstă, care este rolul măştii.  Şi, pentru copiii micuţi, cele mai importante sunt poveştile. Să creăm poveşti în care personajele pozitive, personajele puternice poartă mască.

Mare atenţie la detalii însă. Nu este suficient doar să poarte masca.

Dr. Lacusta Damaianthy, medic specialist pediatrie: Să fie o mască micuţă, care să îi stea pe faţa copilului, să nu lase goluri aici, pe obrăjori, să aibă banda aia să îi se aplice pe năsuc, să îi vină sub bărbie. El să ştie atâta: mi-am pus dimineaţa masca şi nu pun mâna pe ea.

Iar dacă toate sfaturile vor fi luate în seamă, aşteptările pot să fie şi ele dintre cele mai  bune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Regulile pandemiei ar putea fi învățate de micii elevi mici prin joacă