Au apărut rezultatele la Evaluarea Naţională 2020
Rezultatele la examenul de Evaluare Națională au fost anunțate luni de Ministerul Educației. Peste 170 de mii de absolvenți de clasa a VIII-a s-au înscris la sesiunea din acest an, iar peste 160 de mii au susținut probele la română și matematică.
- Listele cu note sunt anonimizate.
- Contestaţiile pot fi făcute timp de 2 zile, inclusiv online.
Au fost afişate rezultatele la Evaluarea Naţională.
Rezultate Evaluarea Națională 2020, situația pe județe
- ALBA
- ARAD
- ARGEȘ
- BACĂU
- BIHOR
- BISTRIȚA NĂSĂUD
- BOTOȘANI
- BRĂILA
- BRAȘOV
- BUCUREȘTI
- BUZĂU
- CĂLĂRAȘI
- CARAȘ SEVERIN
- CLUJ
- CONSTANȚA
- COVASNA
- DÂMBOVIȚA
- DOLJ
- GALAȚI
- GIURGIU
- GORJ
- HARGHITA
- HUNEDOARA
- IALOMIȚA
- IAȘI
- ILFOV
- MARAMUREȘ
- MEHEDINȚI
- MUREȘ
- NEAMȚ
- OLT
- PRAHOVA
- SĂLAJ
- SATU MARE
- SIBIU
- SUCEAVA
- TELEORMAN
- TIMIȘ
- TULCEA
- VÂLCEA
- VASLUI
- VRANCEA
Unde sunt afișate rezultatele
Conform anunțului oficial, notele sunt publicate online pe evaluare.edu.ro, până în ora 14.00. De asemenea, rezultatele vor fi afișate la cele 4337 de școli din România unde a fost susținut examenul.
În premieră, rezultatele din acest an au fost anonimizate. Listele cu note nu mai conțin numele elevilor, ci un cod alocat fiecărui candidat.
Contestațiile și rezultatele finale
Pentru candidații la Evaluarea Națională 2020 care sunt nemulțumiți de notele obținute la probele scrise, este varianta contestației, care le oferă șansa obținerii unui rezultat mai bun. Contestațiile se pot depune pe 22 iunie, după afișarea rezultatelor, între orele 16.00 – 19.00, dar și în ziua următoare, 23 iunie, între 08.00 – 12.00.
Aceste contestaţii pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise online. În cazul celor transmise în format electronic, candidatul trebuie să ataşeze şi o declaraţie-tip, prin care certifică faptul că a luat cunoştinţă că nota în urma soluţionării poate fi modificată prin creştere sau descreştere. În cazul candidaţilor minori, declaraţia tip trebuie semnată şi de părinţi sau reprezentanţi legali.
După contestaţii, rezultatele finale sunt afişate pe 27 iunie.
Sesiunea specială
Pentru candidaţii afectaţi de pandemia de coronavirus, există în acest an şi o sesiune specială care se desfăşoară în perioada 22 iunie – 4 iulie. La aceste examene participă elevii care au fost în carantină sau izolare în perioada sesiunii propriu-zise sau care au avut temperatura peste limita admisă şi nu au putut susţine examenele.
Ce urmează după Evaluarea Naţională
Pentru candidaţi, notele obţinute la acest examen sunt foarte importante pentru procesul de admitere în etapele următoare din învăţământ. Conform legislaţiei în vigoare, media generală de la Evaluarea Naţională are ponderea de 80 de procente din calculul mediei de admitere în clasa a IX-a de liceu.
Examenul susținut de elevii de clasa a VIII-a în aceste zile are un rol foarte important în viitorul lor. Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.
Totuşi, oficialii din Ministerul Învăţământului precizează că toţi absolvenţii de clasa a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, pentru că locurile sunt asigurate pentru toţi cei care au încheiat ciclul gimnazial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰