Antena Meniu Search
x

Video Șase școli în paragină, readuse la viață cu bani europeni. Au fost închise din lipsă de elevi: "S-a ales praful"

Bani europeni pentru şcoli desfiinţate, în sate... fără copii! Într-o comună din Gorj, şase şcoli închise din lipsă de elevi şi încă două foste sedii ale primărie vor fi modernizate cu bani, obţinuţi prin programul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Edilii promit să readucă la viaţă clădirile în paragină şi să le dea o nouă destinaţie.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 21.02.2023, 07:34

Vezi și

Comuna Dăneşti, judeţul Gorj. O localitate situată la doar câţiva kilometri de Târgu Jiu. Chiar dacă nu este o zonă izolată, copiii lipsesc cu desăvârşire. În căutarea unui trai mai bun, oamenii au plecat la oraş sau peste hotare cu tot cu cei mici, iar o bună parte din şcoli au fost închise.

Marcel Bîzu, viceprimar comuna Dăneşti: Au fost nouă şcoli primare de I-IV, dintre care în prezent, mai funcţionează două.

Diana Speretoiu, reporter Observator: După ce uşile şi geamurile vechi au fost înlocuite cu termopane şi a fost reabilitat şi acoperişul şi pe şcoala primară din satul Sănăteşti a fost pus lacătul. Motivul este acelaşi, prea puţini copii.

Opt clădiri aflate în paragină vor fi modernizate

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea edilul vrea să modernizeze aceste unităţi şcolare, plus încă alte două sedii ale primăriei, cu ajutorul banilor europeni, obţinuţi prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, clădirile devenite ruine, vor fi readuse la viaţă.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Peste 30 copii au învăţat în această şcoală. Din lipsă de elevi, însă, unitatea de învăţământ şi-a închis porţile în urmă cu mai bine de 20 de ani. Cu toate acestea aleşii locali sunt optimişti, vor să reabiliteze clădirea şi s-o transforme într-un afterschool.

Marcel Bîzu, viceprimar comuna Dăneşti: Am iniţiat aceste proiecte pe PNRR, iar majoritatea din ele vor avea activităţi socio-culturale, activităţi şcolare.

Totuşi, unii localnici din comună sunt încă sceptici. Aceştia se tem că vechile şcoli vor deveni clădiri noi, dar tot goale.

"Cheltuiesc banii degeaba. Dacă nu mai sunt copii să se ducă la şcoală, poate aduc din alte părţi", a spus o bătrână.

"Sunt puţini copii, mamă. Sunt puţini. Nu-i păcat, că mai e o şcoală la deal. S-a ales praful şi de aceea. S-a dărâmat, s-a huruit", a mai spus o bătrână.

În total, opt clădiri aflate în paragină vor fi modernizate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Șase școli în paragină, readuse la viață cu bani europeni. Au fost închise din lipsă de elevi: "S-a ales praful"