Antena Meniu Search
x

Video Cel puţin 118 şcoli din România au ajuns bombe cu ceas. Clădirile sunt încadrate în gradul 1 de risc seismic

Cutremurele care au lovit în ultima vreme Oltenia ne-au adus aminte că mii de copii sunt în pericol. Clădirile în care funcţionează multe şcoli, licee şi colegii abia mai stau în picioare. În cazul unui seism puternic, vieţile elevilor sunt la mila Cerului.

de Adrian Obreja

la 18.02.2023, 20:00

Vezi și

Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul! Este expresia care descrie cel mai bine situaţia de la Colegiul Naţional Costache Negri din Galați. Conducerea liceului se uită în fiecare zi la turnul aflat deasupra intrării principale ca la drobul de sare. 

Aura Ungureanu, director adjunct: Se cunosc fisurile, turnul care nu a intrat în reabilitare din 1988. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Crăpăturile se măresc de la lună la lună, de la an la an şi de peste 33 de ani această parte a clădirii nu a avut parte de nici o lucrare pentru consolidare. 

Clădirea este monument istoric și o reabilitare completă ar costa enorm. 

Pe acelaşi subiect

Petrică Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați: Am căutat să atragem finanţare din toate sursele posibile. A fost depus un proiect în vederea finanţării de la compania naţională de investiţii. Nu am primit un răspuns favorabil de aici. Fapt pentru care s-a depus încă un proiect pentru acest colegiu pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă foarte mare, de circa 10 milioane de euro, care se află acum în analiză. 

118 şcoli din România, încadrate în gradul 1 de risc seismic

Pericolul pândeşte şi la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din oraş. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Un alt liceu, tot clădire istorică unde crăpăturile sunt efectiv foarte mari şi vorbim de grinzile de rezistenţă. Sunt crăpături pe pereţi, tavan şi podea. 

La Colegiul Pedagogic din Buzău, clădirea istorică, veche de peste 170 de ani, unde învaţă aproape 1.700 de elevi, a ajuns o bombă cu ceas. Aici, ultima consolidare serioasă a fost după cutremurul din 1977. 

Cristina Iacob, director Colegiul Pedagogic Buzău: Din cauza degradării plafonului, în corpul în care ne aflăm se învaţă doar în partea de jos. Pentru partea de sus fiind abordată o atenţionare de risc în ceea ce priveşte degradarea plafonului din cauza apei care se strânge de-a lungul timpului şi din cauza acoperişului. 

Reparaţiile ar costa între 5 și 7 milioane de euro. Primăria Buzău spune că nu are bani pentru astfel de lucrări majore. În România,118 şcoli sunt încadrate în gradul 1 de risc seismic. În realitate, ar fi mult mai multe, având în vedere că numai 2.500 de imobile au fost evaluate din cel puţin 18.000.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cel puţin 118 şcoli din România au ajuns bombe cu ceas. Clădirile sunt încadrate în gradul 1 de risc seismic