Antena Meniu Search
x

Video Schimbarea din educaţie care i-ar putea priva pe copii de şansa la performanţă. Unii profesori lansează acuzaţii dure

Vin vremuri tulburi pentru palatele copiilor şi cluburile sportive destinate celor mici. Sub pretextul descentralizării, Ministerul Educaţiei vrea să le transfere în subordinea primăriilor şi consiliilor locale. Profesorii de acolo îşi pierd statutul de dascăl dacă rămân angajaţi, iar mulţi copii rămân fără şansa de a participa gratuit la activităţi. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 25.07.2022, 20:10

Vezi și

Artă, cultură, sport sau ştiinţe. Sunt domeniile care pot fi studiate în afara orelor de la şcoală. La Palatul Copiilor din Craiova vin, de obicei, tinerii cei mai pasionaţi. Şi fac performanţă sub îndrumarea profesorilor de aici. Un astfel de exemplu este Brianna, o tânără care a cucerit o ţară întreagă cu vocea sa. La fel şi Alexandra Marinescu, care a făcut performanţă în pilotaj.

Vremuri tulburi pentru palatele copiilor şi cluburile sportive

Ar putea fi însă ultimii ani în care copiii mai fac performanță sub îndrumarea cadrelor didactice de la palatele sau cluburile pentru juniori. Începând cu anul 2025, Ministerul Educaţiei vrea să le dea către consiliile locale. Odată cu trecerea în administraţia publică locală, profesorii nu vor mai putea să îşi păstreze statutul dacă vor dori să lucreze în continuare acolo. 

"Colegii noştri sunt titulari ai sistemului de învăţământ. Consider că e normal să rămână titulari ai sistemului de învăţământ. Nu după 10 ani să devină funcţionari publici", spune Eugenia Pascu, director Palatul Copiilor Craiova. "Personalul specializat va migra către învăţământul de masă şi atunci cine îi va lua locul, ce antrenori, ce cadre specializate?", se întreabă Nicuşor Cotescu, sindicatul Spiru Haret.

Pe acelaşi subiect

Însă pierderea cea mai grea va fi pentru copii. "În prezent, peste 30% din copiii îndrumaţi de dascălii de la palat nu au domiciliul în Craiova. Pentru aceştia există riscul să nu mai poată participa gratuit la cursurile oferite aici", spune Cristina Oprea, reporter Observator. "Niciun primar nu va plăti pentru un copil dintr-o altă localitate", susţine Alina Ţapu, profesor.

Unii profesori cred că legea e în avantajul primăriilor

Profesorii cu vechime cred că în spatele legii se ascund alte interese decât dorinţa de reorganizare. "Concluziile au fost că îi interesau pe primarii care aveau ceva interese patrimoniale. Adică dacă era un castel la Calafat la 300 de metri de Dunăre, era interesat primarul, dacă nu, nu", adaugă Alina Ţapu, profesor.

Există o soluţie pentru stingerea conflictului şi realizarea descentralizării, spun reprezentanţii palatelor copiilor. Aşa cum şcolile au fost trecute în administrarea primăriilor, dar lăsate în subordinea Ministerului Educaţiei, şi aceste unităţi pot rămâne conexe sistemului de învăţământ. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi cumpărat produse aproape de expirare, la preţ mai mic?

Observator » Educatie » Schimbarea din educaţie care i-ar putea priva pe copii de şansa la performanţă. Unii profesori lansează acuzaţii dure