Antena Meniu Search
x

Video Școala clasică e încă departe. Jumătate dintre profesori ezită să se vaccineze, tot mai mulți elevi cu mediile neîncheiate

Se întorc sau nu copiii fizic la şcoală? Deocamdată, cursurile rămân online. 8 februarie era data vehiculată pentru revenirea în bănci, dar oficialii se tem de al treilea val al pandemiei. Aşa că mai amână momentul. Pe de altă parte, cursurile online au dus şi la creşterea numărului de elevi cu media neîncheiată pe primul semestru, de la 15.000 la 65.000 mii. Principala cauză: lipsa accesului la internet şi la tablete.

de Redactia Observator

la 12.01.2021, 15:14

Vezi și
  • 56% dintre cadrele didactive nu vor să se imunizeze, arată un studiu

Ministerul Sănătăţii aşteaptă să vadă efectul vacanţei de sărbători înainte de a face o recomandare.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Nu ştim dacă pe 8 februarie se vor putea redeschide şcolile. Este un obiectiv asumat al acestui Guvern să încerce să redeschidă şcolile cât mai curând. O decizie va fi luată între mai multe ministere din Guvernul României. O dată ce vedem cifrele de după sărbători şi răspândirea noii tulpini.

În plus, s-a discutat despre posibilitatea de a imuniza cadrele didactice înaintea bolnavilor cronici. Un lucru e cert, redeschiderea şcolilor nu se va baza strict pe vaccinarea în masă a profesorilor.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Trebuie să găsim aici un balans. Pe de o parte între a-i ajuta pe cei mai vulnerabili şi a ajuta sistemul sanitar, prin faptul că spitalele nu mai au atâţia pacienţi care dezvoltă forme grave. Şi pe de altă parte a pune accent pe această prioritate a României să deschidă şcolile.

Oficialii de la Ministerul Educaţiei vor ca semestrul doi să înceapă în bănci. Iar părinţii şi chiar elevii sunt de acord. Doar că totul depinde de situaţia epidemiologică.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: Sigur, masca nu îţi poate oferi protecţie de 100%. Nici vaccinarea nu o să se poată face pentru întreg personalul din învăţământ. Însă cu cât se vaccinează mai multe persoane cu atât scade riscul de transmitere al virsului. Cred că este un lucru simplu.

Jumătate dintre profesori nu vor să se vaccineze

Declaraţiile oficiale sunt una, realitatea din teren alta. Un sondaj făcut de sindicatul Spiru Haret arată că peste jumătate dintre cadrele didactice, respectiv 56%, nu vor să se vaccineze. 

Marius Nistor, profesor, Sindicatul Spiru Haret: Acest rezultat se datorează unei campanii de vaccinare care nu a fost corespunzătoare. Începerea şcolii nu poate fi condiţionată de vaccinarea întregului personal didactic. Pentru că, vedeţi, dacă părinţii s-ar simţi mai în siguranţă în situaţia în care toate cadrele didactice s-ar vaccina, vă spun că şi cadrele didactice s-ar simţi mai în siguranţă dacă toţi părinţii din România s-ar vaccina. Lucru imposibil de a se realiza într-un termen scurt.

Până la jumătatea acestei luni, inspectoratele şcolare trebuie să raporteze ministerului Educaţiei listele finale cu câţi angajaţi din învăţământ vor să se imunizeze. Iar părinţii cred că întoarcerea în bănci ar trebui să se facă diferenţiat.

Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Susţinem vaccinarea, întoarcerea celor din anii terminali pentru că avem în rândul lor copii, rămânând ca pentru ceilalţi ani de studiu, în funcţie de rata incidenţei, decizia să fie la nivelul inspectoratelor şcolare, inclusiv la nivelul familiilor.

De altfel, un studiu publicat recent arată că trei sferturi dintre profesori și părinți și peste jumătate dintre elevi vor ca şcoala să înceapă în format clasic cât mai curând.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Școala clasică e încă departe. Jumătate dintre profesori ezită să se vaccineze, tot mai mulți elevi cu mediile neîncheiate