Noul an școlar începe în condiții unice. Părinții și profesorii, în incertitudine
Nimeni nu poate şti cum va arăta anul şcolar 2020-2021. Chiar dacă luni mulţi dintre profesori şi elevi se vor întoarce în bănci sau la catedre, părinţii vor începe şi ei să creeze un program şi o rutină pentru copii, e greu de anticipat modul în care se vor desfăşura propriu-zis orele şi cum vor reacţiona copiii la măsurile de protecţie. Socializarea firească din anii trecuţi va fi înlocuită cu reguli stricte de distanţare şi protecţie în faţa virusului care ne-a schimbat vieţile.
- Școlile au intrat cu pregătirile pe ultima sută de metri
- Regulile pentru elevi, aproape imposibil de pus în practică
Aşa arată plexiglasul montat pe băncile intr-o şcoală de top din Capitală. Părinţii sunt îngroziţi. Se tem că elevii, mai ales cei mici, ar putea să se rănească în timpul orelor.
"Au făcut cu colț ascuțit. Băi, nebunule, îi intră în ochi, că e transparent. Copilul nu îl vede. Uitaţi aici, mi-a luat pielea!", ne-a spus angajatul unei școli.
Isabel e elevă în clasa a XII-a. Peste câteva zile se va întoarce în bancă după. şase luni. Prima impresie? În pandemie, totul arată altfel.
Paravanul e util doar în scenariul în care elevii stau perfect lipiţi de bancă.
180.000 de cadre didactice şi aproape 3 milioane de elevi, plus părinţii şi bunicii lor, aşteaptă orarul final.
Pe grupurile de WhatsApp ale claselor apar frânturi de informaţii. Ce se ştie sigur, este faptul că mai multe şcoli din Capitală încep în scenariul roşu după ce mai mulţi profesori s-au infectat cu SARS-CoV-2.
Situaţia nu e mai bună nici în ţară. Zeci de unităţi preferă scenariul roşu tot din acest motiv. La Suceava, doisprezece copii de grădiniţă sunt în carantină la domiciliu după ce educatoarea lor a fost testată pozitiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰