Antena Meniu Search
x

Creșele, grădinițele și școlile private se redeschid, cu respectarea unor reguli stricte de distanțare socială

O veste bună şi una proastă pentru părinţi. Din 15 iunie, grădiniţele şi creşele private s-ar putea redeschide. Doar că vor trebui să le explice copiilor că nu se pot juca împreună, pentru că trebuie să păstreze distanţa socială. Şi şcolile de stat vor avea din toamnă reguli noi. 

de Redactia Observator

la 28.05.2020, 20:25

Vezi și
  • Copiii vor trebui să respecte distanțarea socială.
  • Jucăriile folosite trebuie să fie spălate cel puțin o dată pe zi.

În dormitoare, săli de mese şi în curţi, copiii trebuie să păstreze distanţa de un metru şi jumătate între ei. Nu e clar cum se va putea face asta. În Franţa, de exemplu, sunt marcate cu creta colorată pe asfalt locurile copiilor.

Părerile sunt împărțite în legătură cu această situație, iar o mamă susține că "mă îngrijorează mai tare, decât dezinfectarea jucăriilor, mă îngrijorează mai tare faptul că vor fi ţinuţi la distanţă unul de altul. Deci, psihic, ce declanşează asta pe termen lung".

În plină vară, aerul condiţionat nu va funcţiona pentru ca virusul să nu fie răspândit de curenţi. Toate jucăriile trebuie spălate o dată pe zi.

Zilnic, se va face triaj epidemiologic.

În urma consultului efectuat la intrare de către un cadru medical, dacă temperatura indicată de aparat va fi mai mare de 37,3, copiii vor merge la izolator, acolo unde îşi vor aştepta părinţii. În funcţie de evoluţia stării de sănătate se va decide dacă aceştia se pot întoarce sau nu în colectivitate.

Sunt doar o parte dintre recomandările Institutului de Sănătate Publică.

Olga Gudynn, fondatoare grădiniţă privată: Atât de dor ne-a fost să ne reîncepem activitatea, încât toate regulile se vor reseta şi ne vom asigura că micuţii sunt în siguranţă.

Tată unor copii susține că "s-ar putea să am mici ezitări în a-mi trimite copiii la grădiniţă. Să vedem cum evoluează situaţia cu boala, că nu am chef să-i am bolnavi acasă".

Din 15 iunie, părinţii nu vor mai primi nici cei 75% din venit ca să stea acasă cu cei mici.

Şi la stat vor fi modificări, din toamnă.

Elevii care învaţă câte 30 într-o clasă ar putea fi împărţiţi în două, poate chiar trei ture. Numai în Bucureşti însă sunt 12 școli unde elevii învață deja în trei serii.

Tudor Panait, vicepreşedinte CNE: De 30 de ani, de când a venit vorba de această reformă educaţională, s-a tot discutat despre scăderea numărului de elevi în clasă. Din păcate, însă, din punct de vedere logistic este foarte greu, nu ai suficiente spaţii, nu ai suficienţi profesori şi toată infrastructura necesară. Fără investiţii nu ai cum să poţi să scazi numărul de elevi în clasă.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că sunt luate în calcul mai multe variante. Inclusiv ca o parte dintre cursuri să fie făcute online.

În Buzău, educaţia se va face în aer liber. După modelul finlandez, în trei parcuri vor fi amenajate bănci pentru copii.

Cristina Ivan, inspector școlar: Cadrele didactice vor face activităţi de voluntariat. Va exista o aplicaţie electronică prin care cadrele didactice să se poată înscrie pentru programare. Şi, la rândul lor, acestea vor putea distribui în rândul părinţilor pentru a putea vedea care va fi numărul de copii prezent.

Constantin Toma, primarul oraşului Buzău: Vom avea aici şi microferme cu animale, inclusiv de apă, raţe, gâşte, dar şi găini sau păuni sau porci mangaliţa, de ce nu.

Amenajarea şi dotarea se vor face din fonduri locale, iar profesorii vor fi voluntari în acest proiect.

O elevă care își face temele în parc susține că "mă simt relaxată când stau aici, în parc, şi-mi fac temele. Aş fi mult mai atentă aici".

Din toamnă, spațiile vor putea fi folosite de toate școlile din oraş, pe baza unei programări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Creșele, grădinițele și școlile private se redeschid, cu respectarea unor reguli stricte de distanțare socială